Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 October 2012

Nieuwe VCP van start

Door: Angela

De nationale Voedselconsumptiepeiling (VCP) brengt al 25 jaar in kaart wat Nederlanders eten. In november start een nieuwe peiling, waarbij 4 jaar lang gegevens worden verzameld van ruim 4.000 Nederlanders tussen 1 en 79 jaar. Dit werd duidelijk tijdens de jubileumbijeenkomst “Aan tafel!!”, die het RIVM op 30 oktober organiseerde.

Sinds de eerste VCP in 1987/1988 zijn er 7 peilingen uitgevoerd: 4 bevolkingsbreed en 3 onder de subgroepen jong volwassenen, jonge kinderen en ouderen. Vanaf november 2012 vindt om de 6 jaar een VCP plaats, waarbij 4 jaar lang data worden verzameld. Er wordt niet meer specifiek onder subgroepen gemeten, maar alleen nog bevolkingsbreed. De leeftijdrange, die in de laatste VCP van 2007-2010 7-69 jaar was, wordt daarbij verbreed naar 1-79 jaar.

De VCP wordt al 25 jaar gebruikt voor voedingsbeleid, voorlichting, onderwijs, onderzoek en productinnovatie. De centrale vraag van de jubileumbijeenkomst was hoe de gegevens nog meer benut kunnen worden. ‘De VCP is een grote schatkist aan gegevens, waar nu nog niet iedereen goed de weg in kan vinden’, aldus Nynke Blok van het ministerie van VWS, de opdrachtgever van de VCP. Om de gegevens van de VCP nog beter te benutten, wordt in het voorjaar van 2013 een gebruikersforum gestart. Deelnemende partijen zijn bijvoorbeeld bedrijfsleven, diëtisten, hogescholen, universiteiten, GGD’en en zorgverzekeraars. Wie interesse heeft voor dit gebruikersforum, kan dat doorgeven aan vcp@rivm.nl.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten