Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 May 2011

Nieuwe richtlijn Prikkelbare Darm Syndroom

Door: Reina

Buikpijn

Recent is de nieuwe Multidisciplinaire richtlijn Diagnostiek en behandeling van het prikkelbare darm syndroom (PDS) gepubliceerd. Er is ook een patiëntenversie van de richtlijn beschikbaar.

De vorige richtlijn voor PDS was alleen bestemd voor huisartsen. Bovendien was de informatie  in  deze richtlijn verouderd. De nadruk werd bijvoorbeeld gelegd op stress, terwijl dat helemaal niet de oorzaak is van PDS. Ook het advies aan PDS-patiënten om vezelrijk te eten is achterhaald. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt juist dat onoplosbare vezels in volkorengraanproducten extra klachten kunnen geven. Nieuw in de richtlijn is dat antidepressiva - als middel om de pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren - en probiotica kunnen worden ingezet.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) nam het initiatief tot het samenstellen van deze nieuwe, multidisciplinaire richtlijn voor PDS, waaraan onder andere diëtisten en artsen meewerkten. Ook de patiënten waren vertegenwoordigd in de werkgroep.

De richtlijn betekent niet dat nu alles over PDS wetenschappelijk voldoende onderzocht en bewezen is. Ervaringen in de praktijk blijken soms totaal anders te zijn. Van geen enkel voedingsmiddel is wetenschappelijk aangetoond dat PDS-patiënten er niet tegen zouden kunnen, terwijl de praktijk leert dat veel PDS-patiënten wel voedingsmiddelen, zoals gasvormende voedingsmiddelen, mijden. Daarom is er nu wel een advies over het vermijden van voedingsmiddelen opgenomen.

Bron: PDSB


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten