Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 January 2018

Nieuwe methode om spiermassa te meten

Door: Angela

Nieuwe methode om spiermassa te meten

Het “kleuren” van spieren op een CT-scan van de buik is een betrouwbare methode om de spiermassa van het lichaam te bepalen. Deze methode kan eenvoudig worden uitgevoerd als er toch al een CT-scan van de buik moet worden gemaakt, zoals bij oncologische patiënten en patiënten op de intensive care. De afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen van VUmc Amsterdam publiceerde onlangs normaalwaarden van de spiermassa van het lichaam, gemeten met deze methode, in European Journal of Clinical Nutrition. De waarden zijn gebaseerd op de spiermassa van ruim 400 gezonde personen.

Het bepalen van de spiermassa op een CT-scan
Een filmpje van een CT-kleuring om de spiermassa te bepalen, is hier te zien. Om de spiermassa op een CT-scan te bepalen, worden de spieren rood gekleurd. De oppervlakte van de spier kan vervolgens worden omgerekend naar spiermassa van het hele lichaam. Ook kan de kwaliteit van de spier worden bepaald en kan de vetmassa geschat worden. Het bepalen van lichaamssamenstelling met CT-scans is relatief eenvoudig na een uitgebreide instructie.

Spiermassa voorspelt overleving
Het meten van de spiermassa is essentieel in de diagnostiek van de voedingstoestand en de evaluatie van de voedingsbehandeling. De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen spiermassa en gezondheid bij patiënten. Zo blijkt uit eerder onderzoek van VUmc dat patiënten met uitgezaaide dikke darmkanker, die tijdens hun chemotherapie veel spiermassa verloren, een kortere overleving hadden. Bij intensive care patiënten blijken zowel een lage spiermassa als een lage spierkwaliteit bij opname een risicofactor voor overlijden.

Bron: Zakboek diëtetiek


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten