Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 April 2011

Nieuwe inzichten rol vetweefsel bij insulineresistentie

Door: Reina

vetrol

Het wordt steeds duidelijker dat vetweefsel niet alleen een opslagplaats is voor energie, maar ook dat er in vetweefsel hormonen worden aangemaakt die de stofwisseling beïnvloeden. Bij mensen met overgewicht kan de uitscheiding van deze hormonen verstoord raken door lokale ontsteking van vetweefsel. Hierdoor kunnen insulineresistentie en type 2 diabetes ontstaan. Omdat steeds meer mensen last krijgen van overgewicht, wordt het steeds belangrijker inzicht te krijgen in deze processen.

Nu blijkt dat in vetweefsel van patiënten met een lichte insulineresistentie metabole genen verlaagd tot expressie komen, terwijl de expressie van ontstekingsgenen gelijk blijkt. Dit zijn de bevindingen van Ewa Szalowska, die op 13 april promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De bevindingen suggereren dat eerst veranderingen in de stofwisseling in vetweefsel optreden, voordat er een ontstekingsreactie optreedt. Szalowska identificeerde enkele eigenschappen van vetweefsel en van leverweefsel tijdens een geïnduceerde ontstekingsreactie, die vergeleken kan worden met een ontsteking die voorkomt bij mensen met obesitas. Ze ontdekte dat vetweefsel een uniek gen/eiwit expressiepatroon laat zien ten opzichte van leverweefsel. Daarmee heeft ze nieuwe aangrijpingspunten gevonden  en ook (bio)markers. Deze kunnen nuttig zijn bij diagnose van weefselspecifieke insulineresistentie en de ontwikkeling van een weefselspecifiek medicijn tegen insulineresistentie.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Lees hier eerder bericht over centrale schakel tussen overgewicht en diabetes.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten