Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 December 2010

Nieuwe grenswaarde vitamine D bij osteoporose

Door: Karine

Botfoto beoordelen

Een drempelwaarde van 50 nanomol/liter vitamine D is de absolute ondergrens voor patiënten met osteoporose. Een waarde van 60 nanomol/liter vitamine D heeft de voorkeur. Dit stelt Natalia Kuchuk in haar proefschrift, waarop zij donderdag 16 december promoveert bij VU medisch centrum. Behandelaars van patiënten kunnen deze grenswaarden direct toepassen in het vitamine D-beleid voor individuele ouderen met osteoporose.

Naast een tekort aan vrouwelijke of mannelijke geslachtshormonen kan ook vitamine D-gebrek op oudere leeftijd bijdragen aan het ontstaan van osteoporose. Dit onderzoek ondersteunt de drempelwaarde van vitamine D die de Gezondheidsraad in 2008 heeft vastgesteld. Kuchuk keek in haar onderzoek naar de relatie tussen vitamine D-waarden in het bloed en botafbraakmarkers. Ook keek ze naar de invloed van vitamine D-waarden op de botdichtheid en de kans op botbreuken. Tot slot nam ze de invloed van de vitamine D-waarde op fysiek presteren onder de loep.

Zij vond dat de botafbraak en de kans op breuken verminderden bij een minimale vitamine D serumwaarde van 50 nanomol/liter. De fysieke prestaties van ouderen werden positief beïnvloed tot een vitamine D waarde van 60 nanomol/liter. Kuchuk deed haar onderzoek deels binnen de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA).

Bron: VU medisch centrum


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten