Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
19 November 2013

Nieuwe factsheet van Voedingscentrum over afvaldiëten

Door: Angela

Factsheet afvaldiëten

Van eiwitrijk tot vetarm en van paleo tot maaltijdvervangers: in de nieuwe factsheet over afvaldiëten geeft het Voedingscentrum haar voedingskundige visie op veelvoorkomende afvaldiëten. De diëten zijn in 7 categorieën ingedeeld en per categorie worden de kenmerken en plus- en minpunten opgesomd.
Volgens het Voedingscentrum zijn de meeste diëten geschikt om op korte termijn veel gewicht te verliezen. Ze leveren alleen niet altijd alle voedingsstoffen en ze zijn vaak moeilijk vol te houden. Eén dieet-categorie gaat zelfs gepaard met een groot risico op tekorten aan voedingsstoffen. Het gaat om diëten waarin bepaalde producten verplicht zijn of juist vermeden moeten worden, met onvoldoende wetenschappelijk onderbouwde “regels”. Voorbeelden zijn: Negatieve calorieëndieet, Moermandieet, Carr, Sapvasten, Fit4life, Detox, De Hormoonfactor en Bloedgroepdieet. Beter te spreken is het Voedingscentrum over diëten die gericht zijn op een gezond eetpatroon, zoals Happy Weight, Get with the program, Dr. Phil dieet, EGA en Afvallen op Maat.  

Bron: Voedingscentrum


Marian Hoek, , 03 December 2013:
Helemaal eens met de kritiek van Ellen. Het voedingscentrum schermt altijd dat zij alles zo wetenschappelijk verantwoord beoordelen maar dit lijkt nergens naar. Goed dat je zo'n gefundeerde reactie geschreven hebt
Liselot Vermeer, , 26 November 2013:
Erg interessant om te lezen.
gr Liselot

http://www.hetgrotesmoothiesboek.nl/groene-smoothie-recepten/
Marielle Faber, , 26 November 2013:
Hoezo is suppletie bij alle eiwitrijke dieten noodzakelijk? Ik heb namelijk onlangs nog een prima volwaardig eiwitrijk (en koolhydraatarm) dieet voorgeschreven. Dus vitamines en mineralen volgens de ADH.
Monica de Ruijter, , 26 November 2013:
Het is pittige kritiek die Ellen levert. Ben erg benieuwd naar de reactie van het Voedingscentrum.
Redactie Nieuws voor+diëtisten, , 26 November 2013:
@Ellen. Dank voor je uitleg! Ben benieuwd naar de mening van andere diëtisten. Wie is het met Ellen eens en wie niet? Laat je stem horen!
Ellen Govers, , 25 November 2013:
Allereerst heeft KDOO bezwaar tegen de term afvaldieten. Volgens de normalisatie, die overigens al 30 jaar geleden is ingevoerd, spreken we van energiebeperkte dieten. Ten tweede worden zowel de Nederlandse multidisciplinaire richtlijn als de zorgstandaard obesitas volkomen genegeerd. Daarin is gebruik gemaakt van methodisch gewogen bewijs. Ten derde worden dieten genoemd die niet thuishoren in een serieuze behandeling: dr. Frank en Atkins worden op een hoop geveegd met het paleo dieet en het 17 dagen dieet wordt als een serieuze optie genoemd . Bij alle Eiwitrijke dieten wordt suppletie van vitamines en mineralen als noodzakelijk in de behandeling niet genoemd, terwijl dit echt nodig is. Kortom: in de factsheet mist de stem uit de praktijk. En dat klopt ook wel want de inhoud is niet overlegd met de NVD, noch met KDOO (Kenniscentrum Dietisten Overgewicht en Obesitas). Jammer, schadelijk voor de patient en een gemiste kans. Hopelijk gaat het bij de herziening van de factsheet anders.
Redactie Nieuws voor+diëtisten, , 20 November 2013:
@Ellen. Je maakt ons nieuwsgierig. Wat zijn je belangrijkste bezwaren tegen de inhoud?
Ellen Govers, , 20 November 2013:
Deze factsheetr is samengesteld zonder inbreng van het KDOO (Kenniscentrum Dietisten Overgewicht en Obesitas). Wij onderschijven de inhoud niet en vinden deze op bepaalde punten niet juist. Ellen Govers, voiorzitter KDOO.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten