Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 May 2014

Nieuwe Europese aanbeveling voor jodium

Door: Angela

EFSA

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft nieuwe aanbevelingen uitgebracht voor jodium. Voor volwassenen is de adequate inname vastgesteld op 150 mcg per dag en voor zwangere en lacterende vrouwen op 200 mcg per dag. Voor kinderen varieert de aanbeveling tussen 70 en 130 mcg per dag.
In Nederland is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor jodium opgesteld. De Gezondheidsraad hanteert tot op heden de Amerikaanse aanbevelingen en het Voedingscentrum de Scandinavische aanbevelingen. De nieuwe Europese aanbevelingen zijn voor alle volwassenen hetzelfde als deze Amerikaanse en Scandinavische, maar wijken bij enkele groepen af. Zo is de jodium aanbeveling voor zwangere vrouwen van EFSA 200 mcg per dag, in de Verenigde Staten 220 mcg en in Scandinavië 175 mcg. De Amerikaanse aanbeveling voor lacterende vrouwen is met 290 mcg per dag een stuk hoger dan de Europese en Scandinavische aanbeveling van 200 mcg. Bij kinderen verschilt de leeftijd vanaf wanneer de “volwassen” aanbevolen hoeveelheid van 150 mcg wordt gehanteerd. Bij EFSA is dat vanaf 18 jaar, bij de Amerikanen vanaf 14 jaar en bij de Scandinaviërs al vanaf 9 jaar.

Bron: EFSA


Anthon de Bont, Orthomoleculair voedingsconsulent, 20 May 2014:
Zie mijn artikel 'Heeft u een jodiumtekort' op www.vita-info.nl
Gerdien van Doorn, dietist, 20 May 2014:
Wat is de aanleiding voor de herziening? --> Waar staat dit t.o. van het streven naar beperktere zoutinname? En, hoe moeten we dit zien in het licht van de commotie rondom inname van (tarwe-)brood? ...

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten