Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 March 2016

Nieuwe eiwitbronnen weinig invloed op kwaliteit eiwitinname


Kweekvlees

Dierlijke eiwitbronnen hebben een ongunstige impact op het milieu. Daarom is er steeds meer aandacht voor alternatieven als soja, lupine, kweekvlees, algen en insecten. Een onderzoek van het RIVM consumptie van “nieuwe eiwitten” nauwelijks effect heeft op de dagelijkse eiwitinname en de kwaliteit van de eiwitten.

Hoeveelheid eiwit

Het RIVM vergeleek producten in een model met de "nieuwe" eiwitbronnen met gangbare eiwitbronnen als vlees, zuivel en vis. Men bekeek onder andere vleesvervangers, zuivelvervangers, brood en snacks. Omdat er vaak sprake is van gedeeltelijk vervanging van de eiwitbron (bijvoorbeeld een hamburger die deels uit vlees en deels uit lupine bestaat), verandert de totale hoeveelheid eiwit in de gemiddelde voeding nauwelijks.

Kwaliteit eiwit

De kwaliteit van de nieuwe eiwitten is wel minder dan die van gangbare eiwitbronnen. Soms is de verteerbaarheid minder, soms is de samenstelling aan aminozuren minder gunstig. Als naast de nieuwe eiwitbronnen ook de gangbare bronnen worden gegeten, of als er veel wordt gevarieerd in eiwitbronnen, blijft de kwaliteit van de eiwitten in de gemiddelde voeding hoogwaardig, ook al omdat de eiwitvoorziening in het Nederlands voedingspatroon ruim is.

Veiligheid

Het RIVM verwacht dat nieuwe eiwitbronnen mogelijk vallen onder de EU-Verordeing voor Nieuwe Voedingsmiddelen. Bij het beoordelen van de veiligheid wordt vooral gekeken naar allergische reacties. Voor soja en lupine zijn die al bekend. Deze ingrediënten moeten daarom op de verpakking worden vermeld.

Bron: Rapport RIVM

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten