Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 September 2015

Nieuwe bestralingstechniek voorkomt blijvend droge mond

Door: Karine

Droge mond door bestraling

Een nieuwe bestralingstechniek voor patiënten met een tumor in het hoofdhalsgebied kan een blijvend droge mond, een beruchte bijwerking, voorkomen. Met deze nieuwe techniek worden de stamcellen van de speekselklier vermeden, zo schrijven onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen in een artikel in Science Translational Medicine.

In Nederland komen er jaarlijks zo’n 2.500 patiënten met een tumor in het hoofdhalsgebied bij. Een groot deel van hen wordt bestraald. Helaas functioneren de speekselklieren bij 40% van de patiënten daarna niet meer goed, waardoor ze altijd last hebben van een droge mond. Dit maakt spreken en gewoon eten vrijwel onmogelijk, werkt tandbederf in de hand werkt en tast de kwaliteit van leven ernstig aan.

Met de nieuwe bestralingstechnieken, zoals protonentherapie, kan heel precies bestraald worden. De onderzoekers vonden een heel gevoelig gebiedje in de speekselklier: als je dat bestraalt, is er veel meer schade aan de speekselklier dan bij bestraling van andere plekken.

Inmiddels is een dubbelblind gerandomiseerd onderzoek onder patiënten gestart, waarbij deze manier van bestralen wordt vergeleken met de traditionele manier.

Bron: UMCG

 

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten