Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 February 2011

Nieuwe Amerikaanse Dietary Guidelines

Door: Angela

Dietary guidlines

Op 31 januari 2011 zijn in de Verenigde Staten nieuwe ‘dietary guidlines’ uitgebracht, enigszins verwarrend “2010 Dietary Guidelines for Americans” genoemd. Nieuw is informatie over 3 gezonde eetpatronen, waarmee Amerikanen kunnen voldoen aan de aanbevelingen. Het gaat om “USDA Food Patterns”, een vegetarische versie daarvan en het “DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) Eating Plan”.

De focus van de dietary guidlines ligt op minder eten, meer bewegen en het stimuleren van de consumptie van voedingsmiddelen met een hoge nutriëntendichtheid. Denk aan groente, fruit, volkoren granen, magere en halfvolle zuivel, vis, mager vlees, eieren, peulvruchten, noten en zaden.

In de dietary guidlines staan 26 aanbevelingen voor de gehele bevolking en 6 voor specifieke groepen als zwangere vrouwen en ouderen. De meeste aanbevelingen zijn bekende kost, maar enkele opvallende zijn:

·       Een lagere zoutaanbeveling (3,75 gram ipv 5,75 gram per dag) voor ongeveer de helft van de Amerikaanse bevolking: mensen vanaf 51 jaar, Afro-Amerikanen, mensen met hypertensie, diabetes of chronische nierziekten.

·       Maximaal 300 mg cholesterol in de voeding per dag.

·       Minder geraffineerde graanproducten eten.

·       Vooral meer donkergroene, rode en oranje groenten consumeren en ook peulvruchten.

·       Meer magere en halfvolle zuivel gebruiken, zoals melk, yoghurt, kaas en verrijkte sojadranken.

·       Nadruk op eiwitrijke voedingsmiddelen als vis, mager vlees, gevogelte, eieren, peulvruchten, sojaproducten en ongezoute noten en zaden.

De komende maanden worden nieuwe consumentenmaterialen ontwikkeld, zoals een aangepaste “Food Pyramid”.

Bron: USDA


Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten