Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 October 2016

Nieuw protocol voor ondervoeding bij kinderen in ziekenhuis

Door: Angela

Nieuw protocol voor ondervoeding bij kinderen in ziekenhuis

Acute ondervoeding komt voor bij circa 10% van de kinderen opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen. In het nieuwe protocol “Screening op en behandeling van ondervoeding bij kinderen opgenomen in Nederlandse Ziekenhuizen” beschrijft de Stuurgroep ondervoeding op systematische wijze de stappen die genomen moeten worden. Ziekenhuizen kunnen dit protocol gebruiken als blauwdruk voor een op de eigen instelling toegesneden protocol voor de screening en behandeling van ondervoeding bij kinderen.

Extra aandacht voor transmurale overdracht

Het protocol is gebaseerd op beschikbaar bewijs uit de wetenschappelijke literatuur en de expert opinion van de Sectie kinderen van de Stuurgroep Ondervoeding. Gezien de gemiddeld korte opnameduur van kinderen in het ziekenhuis wordt in dit protocol extra aandacht besteed aan de overdracht van voedingszorg en follow-up van kinderen met een slechte voedingstoestand na ontslag uit het ziekenhuis.

Onderdeel van kwaliteitsindicator ondervoeding

Het protocol beschrijft op beknopte wijze de 4 verschillende stappen vanaf opname in het ziekenhuis tot en met ontslag, inclusief welke professionals verantwoordelijk zijn bij elke stap:

1. screening op ondervoeding

2. behandeling van ondervoeding

3. evaluatie effect van behandeling

4. transmurale overdracht en follow-up

De stappen ‘screening op ondervoeding <24 uur na opname in het ziekenhuis’ en ‘evaluatie inname energie en eiwit op dag 4’ zijn onderdeel van de kwaliteitsindicator ondervoeding van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Bron: Stuurgroep ondervoeding


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten