Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 June 2015

Nieuw model voorspelt overgewicht bij jonge kinderen

Door: Angela

Nieuw model voorspelt overgewicht bij jonge kinderen

Promotieonderzoek aan Maastricht UMC+ heeft geleid tot een nieuw model om het risico op het ontwikkelen van obesitas bij jonge kinderen te voorspellen. Het predictiemodel maakt een inschatting van het groeipatroon van kinderen. Het is daarin nauwkeuriger dan de reeds bestaande modellen, zoals de groeicurven en berekening van de BMI.

Het model is gebaseerd op de lengte en het gewicht van gezonde kinderen die vanaf de geboorte tot 4 jaar zijn gevolgd. Hierdoor detecteert het model de neiging om overgewicht te ontwikkelen op het moment dat het kind nog een gezond gewicht heeft. De meeste kinderen worden pas bij de jeugdgezondheidszorg opgemerkt als het gewicht al buiten de normale range valt. Als overgewicht of obesitas eenmaal aanwezig is bij kinderen, is het erg lastig het proces te keren.

Het predictiemodel kan worden getest en toegepast op www.predictobesity.com. Niet alleen de huidige lengte, gewicht en leeftijd van het kind moet worden ingevuld, ook de lengte en gewicht bij de geboorte. Kinderen die te klein of met een te laag gewicht geboren zijn, lopen immers een verhoogd risico om overgewicht te ontwikkelen.

Een verklaring hiervoor is dat kinderen die in de baarmoeder aan suboptimale omstandigheden (zoals minder voeding) worden blootgesteld, hun metabolisme veranderen om zich aan te passen aan de ondervoeding. Deze kinderen zijn minder goed in staat om grote hoeveelheden en energierijk voedsel te verwerken. Waarschijnlijk hebben deze kinderen een voorgeprogrammeerd metabolisme dat zoveel mogelijk energie opslaat. Later kan dit leiden tot obesitas en het metabool syndroom.

Bron: Maastricht UMC+


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten