Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 April 2012

Nieuw logo 100% volkoren in aantocht

Door: Angela

100% volkoren logo

Het Voorlichtingsbureau Brood heeft een nieuw logo “100% volkoren” ontwikkeld voor volkoren brood. Dit meldde Debora van Zee, voedingskundige van het Nederlands Bakkerij Centrum, tijdens het NVVL symposium “Volkoren, meer dan vezel?” op 19 april.

Voor het logo landelijk in gebruik wordt genomen, wordt het eerst uitgetest in een pilot bij bakkerijen en supermarkten, waar het ook op het schap van onverpakt brood gaat prijken. Na de zomer zal samen met het Voedingscentrum een landelijke campagne worden gestart onder de noemer “Wat je ook doet, volkoren is altijd goed”.

Doel van het logo en de campagne is tarwebroodeters te laten overstappen op volkoren brood. Ook wil het Voorlichtingsbureau Brood helderheid scheppen voor welk brood de volledige graankorrel is gebruikt. Veel mensen denken dat aan de kleur te kunnen zien. Brood kan soms echter donkerder gekleurd zijn door gebruik van gebrand moutmeel.


Roemer Tuimel, , 24 August 2012:
Uitstekend idee. Ik vraag al jaren aan diverse supermarkten en bakkers wanneer er "volkoren" op een broodproduct mag staan. Niemand schijnt het te weten. Ik kom nog dagelijks "Volkorenbollen" tegen met als eerste ingrediënt tarwebloem. Te idioot voor woorden.
Ankie van der+kruk, , 03 May 2012:
Het lijkt mij een goed idee, maar vermeld dan ook alle andere ingrediënten!!!Dan is het duidelijk wat er verder aan word toegevoegd.
Liesbeth Oerlemans, , 01 May 2012:
@Erwin, blijf het gerust volgen, dan zul je zien hoe het afloopt ;-)
Erwin Buurman, , 01 May 2012:
Goed idee, vaak is het erg onduidelijk of het volkoren is of niet. Meergranen kan namelijk volkoren zijn of niet, hetzelfde voor hele donkere broden met exotische namen...

@ Liesbeth
Uiteraard zegt Hartog's volkoren dat alleen zijn volkoren echte volkoren is...... Dat is toch ook gewoon een verkooporganisatie?

Volkoren is als de hele korrel gebruikt wordt, en hoe lang je het maalt maakt weinig uit hoor. Ook voor de houdbaarheid niet, aangezien het bederf wordt veroorzaakt door het vet uit de kiem. En dat vet verdwijnt niet naarmate er langer wordt gemalen. Lijkt mij juist dat het vet sneller oxideerd als je het verspreid.

En zelfs voor Hartog's brood is het handig, hij verkoopt namelijk ook meergranenbrood (6-granen) en er staat nergens dat het allemaal volkoren is. Erg onduidelijk vind ik.
Liesbeth Oerlemans, , 25 April 2012:
Het NBC is helaas geen voorlichtingsburureau maar een verkooporganisatie. Veel brood dat als volkoren wordt verkocht is helemaal geen 'echt' volkoren. De wet geeft ruimte om te 'rommelen' met het meel en dan een onvolwaardig meel weer volkoren te noemen. het NBC zou hier iets aan moeten doen. Dat kan een daadwerkelijke gezondheidswinst opleveren. Voor meer info zie: http://bit.ly/tjhDrs, ongeveer vanaf halverwege

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten