Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 October 2012

Nieuw keurmerk: De Bewuste Bakker

Door: Reina

De Bewuste Bakker

Per 1 januari 2013 zet de bakkerijbranche een volgende stap in de zoutreductie in brood. Dan zal het zoutgehalte dalen van 1,8 naar 1,5% op meelbasis. Sommige ambachtelijke bakkers gaan nog een stapje verder: zij verlagen het zoutgehalte in brood tot slechts 0,75% op meelbasis. Deze bakkers zijn te herkennen aan een nieuw keurmerk: De Bewuste Bakker.

Het zout dat deze bakkers gebruiken is Suprasel® OneGrain®, een nieuw product van AkzoNobel Salt Specialties. In dit nieuwe zout is een deel van het natriumchloride vervangen door kaliumchloride. Testen van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) wijzen uit dat volume, uiterlijk, structuur, malsheid en smaak van het brood gelijk blijven.

Voor bepaalde groepen mensen is een toename van kalium in de voeding medisch ongewenst. Denk aan mensen met een slechte nierfunctie of bij gebruik van sommige diuretica. Daarom pleit de Hoge Gezondheidsraad en het Wetenschappelijk Comité van de FAVV in België in hun gemeenschappelijk advies ‘tegen een algemene toepassing van kaliumsuppletie via de voeding als nutritionele preventie van hart- en vaatziekten ter aanvulling op de reductie van de natriuminname via de voeding’. De Gezondheidsraad in Nederland heeft nog geen advies hierover uitgebracht.

Bron: De Bewuste Bakker


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten