Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
28 July 2015

Nieuwr EFSA aanbeveling vitamine B12 fors hoger dan Nederlandse

Door: Reina

Nieuw EFSA aanbeveling vitamine B12 fors hoger dan Nederlandse

Onlangs heeft de Europese Voedsel Autoriteit (EFSA) nieuwe richtlijnen opgesteld voor de dagelijkse adequate inname van vitamine B12. Volwassenen en kinderen vanaf 15 jaar zouden volgens de EFSA dagelijks 4 µg vitamine B12 moeten binnenkrijgen. Voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven is de dagelijkse aanbeveling respectievelijk 4,5 en 5,0 µg vitamine B12. Voor vitamine E heeft de EFSA ook een dagelijkse adequate inname opgesteld:13 mg α-TE voor mannen en 11 mg α-TE voor vrouwen.

De nieuwe EFSA-aanbeveling van vitamine B12 voor volwassen en kinderen vanaf 15 jaar ligt fors hoger dan de huidige Nederlandse aanbeveling van 2,8 µg/dag (Gezondheidsraad). Overigens liggen ook de Amerikaanse en de Scandinavische aanbevelingen van respectievelijk 2,4  en 2,0 µg/dag een stuk onder die van de EFSA.

In Nederland krijgen we over het algemeen meer vitamine B12 dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die de Gezondheidsraad heeft vastgesteld, vooral door het eten van vlees. Met name veganisten lopen een risico op een te lage vitamine B12-inname. De Gezondheidsraad adviseert deze groep om extra vitamine B12 te slikken.

De Europese aanbeveling voor vitamine E lig hoger dan de Nederlandse aanbeveling van 10 mg voor mannen en 8 mg voor vrouwen. De EFSA vindt in tegenstelling tot de Nederlandse Gezondheidsraad dat er onvoldoende bewijs is dat zwangere en lacterende vrouwen meer vitamine E nodig hebben.

Bron: EFSA en VIB


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten