Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 May 2013

Nieuw diureticum mogelijk heilzaam bij lithiumgebruik

Door: Karine

Lithium

Lithium

Mensen die lithium gebruiken, krijgen vaak last van een verstoorde waterhuishouding. Zij moeten vaker plassen en hebben veel dorst. Het vele drinken kan leiden tot forse gewichtstoename. Promovendus Anne (Peter) Sinke ontdekte bij proefdieronderzoek dat de verhoogde aanmaak van urine door lithiumgebruik kan verminderen door het middel acetazolamide. Patiëntenstudies in Nederland en Nieuw-Zeeland moeten gaan uitwijzen of het ook bij mensen werkt.

Acetazolamide wordt ook gebruikt bij glaucoom (staar) en tegen hoogteziekte, omdat het overtollig vocht afdrijft. Het is een bestaand geneesmiddel, waardoor het niet nodig is opnieuw veiligheidsonderzoek te doen.

Lithium wordt door artsen regelmatig voorgeschreven bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen, zoals een bipolaire stoornis (manisch-depressief), schizofrenie en depressie. In de toekomst wordt het wellicht ook bij Alzheimer ingezet.

Hoe lithium precies werkt, is nog niet bekend, maar wel dat het effectief is. Maar het heeft ook een aantal bijwerkingen. Ongeveer de helft van de mensen die lithium slikken, krijgt last van een verhoogd dorstgevoel. Zij ontwikkelen een milde vorm van polyurie, waardoor ze een beetje uitdrogen. Vaak ontwikkelen ze na verloop van tijd nefrogene diabetes insipidus, een aandoening waarbij de nieren niet in staat zijn om de urine te concentreren.

Bron: UMC St Radboud


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten