Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 April 2017

Nieuw advies: vitamine K-injectie voor borstgevoede baby’s

Door: Angela

Nieuw advies: vitamine K-injectie voor borstgevoede baby’s

De Gezondheidsraad adviseert een intramusculaire injectie na de geboorte van zuigelingen die borstvoeding gaan krijgen.Vitamine K druppels zijn daarna niet meer nodig. Dit advies geldt ook voor zuigelingen die gehydrolyseerde flesvoeding krijgen, omdat ook zij een verhoogd risico lopen op bloedingen door een tekort aan vitamine K. Voor zuigelingen die gangbare flesvoeding krijgen, hoeft er niets te veranderen. Zij krijgen na de geboorte oraal 1 mg vitamine K. Daarna biedt de aan flesvoeding toegevoegde vitamine K voldoende bescherming.

Verstoorde vetopname

Extra vitamine K na de geboorte vermindert het risico op het ontstaan van bloedingen die tot levenslange invaliditeit kunnen leiden, vooral als deze bloedingen in de hersenen plaatsvinden. Toediening gebeurt nu oraal. Een aantal jaar geleden is de orale dosis vitamine K voor zuigelingen die borstvoeding krijgen al verhoogd van 25 naar 150 microgram per dag vanaf dag 8 tot een leeftijd van 3 maanden. Dit omdat in Nederland vergeleken met het buitenland meer bloedingen voorkwamen bij borstgevoede zuigelingen met een verstoorde vetopname. Deze verhoging blijkt echter niet te hebben geleid tot een vermindering van het aantal bloedingen bij deze risicogroep.

Buitenland

Omdat bij de geboorte niet te voorspellen is welke zuigelingen een verstoorde vetopname hebben, adviseert de Gezondheidsraad nu het beleid voor alle borstgevoede zuigelingen opnieuw aan te passen. Er is gekozen voor toediening van 1 mg vitamine K via een eenmalige intramusculaire injectie vlak na de geboorte, omdat deze vorm in het buitenland gunstige resultaten laat zien. Deze vorm van toediening werkt ook goed bij zuigelingen met een verstoorde vetopname, terwijl er bij orale toediening onzekerheden zijn over de opname van vitamine K. De Gezondheidsraad verwacht dat het nieuwe advies 2 tot 5 gevallen van late vitamine K-bloedingen per jaar kan voorkomen ten opzichte van het huidige toedieningsbeleid.

Alternatief 

De Gezondheidsraad adviseert om een oraal alternatief te bieden aan ouders, die hun kind niet willen laten injecteren: 2 mg vitamine K op 3 momenten: direct na de geboorte, na 4 tot 6 dagen en na 4 tot 6 weken. 

Bron: Gezondheidsraad


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten