Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 June 2014

Nieuw advies bij metabool syndroom: eerst sporten dan dieet

Door: Reina

Nieuw advies bij metabool syndroom: eerst sporten dan dieet

Mensen met het metabool syndroom hebben de neiging om spiermassa te verliezen als ze een dieet volgen om af te vallen. Dit gebeurt veel minder als ze eerst aan sport doen, zo blijkt uit een recente Israëlische studie. De resultaten van deze studie werken gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de International Society of Endocrinology en de Endocrine Society in Chicago.

Er deden 38 patiënten (19-71 jaar) mee aan het onderzoek. Aan het begin en eind is een DEXA meting gedaan om de lichaamssamenstelling te bepalen. Het bleek dat de vrouwen en mannen jonger dan 53 jaar respectievelijk 11% en 10% van hun lichaamsgewicht verloren, terwijl de oudere gemiddeld 6% van hun lichaamsgewicht kwijtraakten. Gekeken naar de vetmassa raakten de jongere vrouwen en mannen gemiddeld 17% van hun lichaamsvet kwijt en de oudere vrouwen en mannen respectievelijk 10% en 15%. Jonge mannen verloren minder van hun spiermassa dan vrouwen (1% versus 5%) en zowel oudere mannen als vrouwen raakten 3% van hun spiermassa kwijt.

Er waren ook patiënten die in spiermassa toenamen of minder verloren dan 2,9%. Gemeenschappelijk aan deze patiënten was dat ze allemaal eerst aan beweging gingen doen voordat ze aan het dieetprogramma deelnamen en dat ze de beweging volhielden gedurende het jaar.

Het gangbare advies bij het metabool syndroom is een combinatie van gelijktijdig een voedings- en beweegadvies. Dit advies moet dus worden heroverwogen, aldus de onderzoekers. Eerst bewegen en dan pas op dieet lijkt beter te werken.

Bron: Newswise


Anja Schagen, gewichtsconsulent, 01 July 2014:
Helemaal mee eens, Bea! ze komen niet op gang, omdat ze te zwaar zijn en ook ( lees eerder artikel) vaak ondervoed. Dus eerst puf krijgen door de juiste voeding en dan is sport een veel lagere drempel en goed vol te houden.
Bea van der Mei, diëtist., 01 July 2014:
Ik kan me niet vinden in de conclusie om twee redenen. Ten eerste wordt het verlies aan spierweefsel door streng lijnen vaak veroorzaakt door afname van vocht in de spieren waardoor het lijkt alsof de spiermassa afneemt. Ten tweede zijn obese cliënten vaak zo moe en laag in energie, dat pas als ze eerst knap gaan eten, ze voldoende puf hebben om aan bewegen te gaan denken.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten