Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 May 2015

Niet vaker depressief door glutenvrij dieet

Door: Karine

Glutenvrij dieet

Mensen die aan coeliakie lijden hebben een verhoogde kans op depressie. Maar het strikte dieet dat zij volgen is daarvan niet de oorzaak, aldus onderzoekers van het LUMC.

Een op de drie mensen met coeliakie maakt een of meer perioden met depressieve symptomen door. Dat betekent dat ze een ruim twee keer zo grote kans op depressie hebben als niet-patiënten. De oorzaak van dat verhoogde risico is onbekend.
Psycholoog-onderzoeker Nathalie van Hees onderzocht of het glutenvrije dieet voldoende essentiële aminozuren bevat. Een glutenvrij dieet bevat minder plantaardige en meer dierlijke eiwitten dan een standaard dieet en heeft daardoor een andere aminozuursamenstelling. De focus lag vooral op tryptofaan, als voorloper van serotonine,  dat betrokken is bij depressie. Het glutenvrije dieet blijkt voldoende essentiële aminozuren te bevatten.

Het glutenvrije dieet bevat ook voldoende omega-3-vetzuren uit vette vis. Maar in een ander lopend onderzoek van Van Hees, naar andere voedingsstoffen werden wel tekorten gevonden aan ijzer en magnesium, vitamine B1 en B6 en vezels. Het is volgens de onderzoekers echter onwaarschijnlijk dat die tekorten de oorzaak van depressie zijn. De studie is gepubliceerd in PLOS ONE.

Bron: LUMC

 

 


Reina van Bruggen, redacteur, 27 May 2015:
@Corry: je kunt het downloaden via PLOS ONE en neem anders even contact op met het LUMC
Corry Muis, dietist verpleeghuis Alrijne Alphen ad Rijn, 19 May 2015:
kunt u mij dit artikel via de mail toesturen? Nu heb ik dit via een link. Ik wil het graag meenemen naar de NCV (ned Choeliakie Ver.)
Als u meer informatie hebt, houd ik mij aanbevolen.
Vriendelijke groet Corry Muis

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten