Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 June 2016

Niet altijd gewichtsverlies door vetbeperkt dieet

Door: Reina

Niet altijd gewichtsverlies door vetbeperkt dieet

Het gewicht neemt niet significant af door het volgen van een vetbeperkt dieet in vergelijking met een mediterraan dieet zonder energiebeperking. Dit blijkt uit analyses van de PREDIMED studie, gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Olijfolie en noten

In totaal 7.474 mensen (55-80 jaar) uit Spanje deden mee aan het onderzoek dat liep van 2003 tot 2010. De deelnemers werden gerandomiseerd in 3 groepen met verschillende diëten. Ze volgden een vetbeperkt dieet (het controle dieet), een mediterraan dieet met een onbeperkte energie-inname en veel olijfolie of een mediterraan dieet met een onbeperkte energie-inname en veel noten.

Gezonde vetten niet beperken

Na gemiddeld 4-8 jaar follow-up bleek dat de deelnemers in alle 3 groepen een klein beetje waren afgevallen. Deelnemers die veel olijfolie gebruikten hadden het meeste gewicht verloren: gemiddeld 0,88 kilo. De omvang van de taille nam bij alle deelnemers toe, maar het meeste bij degenen op een vetarm dieet. Volgens de onderzoekers is het voor gewichtsbehoud dus belangrijk om de consumptie van gezonde vetten niet te beperken.

Bron: Lancet Diabetes Endocrinol

 


nicolette ottolini, gewichtsconsulente, 13 June 2016:
ik woon in spanje en ik zie dat hier enorm veel zoet wordt gegeten, ook veel witbrood/rijst/pasta. als ik zo rondom mij heen kijk in mijn dorp zie ik alleen maar mensen met overgewicht. de smaak voorkeur van zoet is hier blijven hangen uit de tijd van de arabieren. 60+ ers hebben in hun jeugd voedsel schaarste meegemaakt en het lijkt alsof de schade nog steeds aan het inhalen zijn

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten