Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 February 2011

Niertransplantatie verhoogt kans op hart- en vaatziekten

Door: Karine

nieren

Na een niertransplantatie hebben patiënten een verhoogde kans om vroegtijdig te overlijden aan hart- en vaatziekten. Deze kans is 6-7 keer hoger in vergelijking met niet-getransplanteerde mensen. De meerderheid van de patiënten kampt een jaar na de niertransplantatie met het metabool syndroom, waardoor de kans op insulineresistentie toeneemt. Dit blijkt uit promotieonderzoek van arts Aiko de Vries, die op 9 februari promoveert aan de Universiteit Groningen.

De belangrijkste risicofactoren van voorrtijdig overlijden aan hart- en vaatziekten zijn overbelasting van het hart, een matige nierfunctie en de noodzaak tot het gebruik van bloeddrukverlagende medicijnen.

De aanwezigheid van het metabool syndroom is minder van invloed op het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten. Het hangt wél samen met insulineresistentie en kan bijdragen aan een versnelde ‘slijtage' van de getransplanteerde nier.

Vrouwen hebben vaker dan mannen het metabool syndroom na niertransplantatie, en hebben meer gewichtstoename. Overgewicht, een appelvormige vetverdeling over het lichaam en gebruik van het afweeronderdrukkende medicijn prednisolon, blijken belangrijke voorspellers van insulineresistentie na niertransplantatie.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten