Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 June 2016

Nierteam aan huis

Door: Reina

Nierteam aan huis

Vanaf oktober 2016 worden nierpatiënten in 4 regio's in Nederland thuis geïnformeerd over hun aandoening in het kader van het voorlichtingsproject "Nierteam aan huis". Patiënten en hun naasten krijgen, in hun eigen vertrouwde omgeving, informatie over alle aspecten van nierziekten en de behandeling ervan.

Betrokken
Nefroloog prof. Willem Weimar is projectleider van "Nierteam aan huis" in het Erasmus MC: ’Chronische nierschade zorgt behalve voor fysieke klachten, vaak ook voor onzekerheid. Hoe moet het met werk of opleiding? Kan ik nog op mijn kleinkinderen passen? Met vrienden op stap? Krijg ik te maken met transplantatie of dialyse? Het is mooi dat de sociale omgeving van een patiënt hierbij nadrukkelijk betrokken wordt.’

Kennis
"Nierteam aan huis" is het vervolg op 2 eerdere projecten: het ene richtte zich op voorlichting aan nierpatiënten die nog (net) niet dialyseerden, het andere op voorlichting aan mensen die al wel dialyseerden. Uit beide bleek dat patiënten en hun naasten meer kennis kregen en met elkaar in gesprek gingen over een passende vervolgbehandeling. Opvallend was een forse toename van het aantal transplantaties met een nier van een levende donor. Dat is ook de reden dat de Nierstichting zich heeft ingezet voor bredere inzet van de eerste projecten.

Kosten/baten
Als "Nierteam aan huis" hetzelfde positieve effect heeft, zou dat in 3 jaar tijd resulteren in ruim 200 extra nierdonaties bij leven. Ook levert dit naar verwachting een miljoenenbesparing aan zorgkosten op, omdat er dialysebehandelingen mee worden voorkomen. Zekerheid hierover volgt uit een kosteneffectiviteitsstudie na afloop van het project.

Regio
Het project heeft een looptijd van 3 jaar en wordt gefinancierd door Zorgverzekeraars Nederland. In elke regio doen één academisch en één perifeer ziekenhuis mee, waaronder het Erasmus MC dat ook het project zal leiden.

Bron: ErasmusMC


Johanna Hart, Verpleegkundige, 13 June 2016:
Zouden die mensen thuis ook worden geinformeerd over de mogelijkheden zoals dr Jason Fung ze bij zijn patiënten voorschrijft? Lowcarb en intermittent fasting?
Hij heeft daar goede resultaten mee...

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten