Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 March 2016

Nierstichting lanceert zoutmeter

Door: Angela

Nierstichting lanceert zoutmeter

De meeste Nederlanders weten wel dat te veel zout schadelijk is. Slechts 1 op de 5 denkt zelf teveel zout binnen te krijgen, maar in werkelijkheid krijgt 85% meer binnen dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Om Nederlanders bewust te maken van hun hoge zoutconsumptie lanceert de Nierstichting www.zoutmeter.com. Op basis van enkele vragen over wat iemand regelmatig eet, ‘schat’ de Zoutmeter wat de zoutinname is en geeft e Zoutmeter tips om dat te verlagen.

Zelf  koken

Een tip van de Nierstichting om minder zout binnen te krijgen is zelf koken, in plaats van kant-en-klare producten te gebruiken. Ook belangrijk is het vervangen van kant-en-klare kruidenmixen door verse of gedroogde kruiden. Na het invullen van de Zoutmeter is er een gratis, digitaal receptenboekje aan te vragen met 5 zoutarme gerechten en recepten voor kruidenmixen.

80% zit al in voedingsmiddelen

Slechts 20% van de zoutinname is zelf toegevoegd tijdens het koken of aan tafel. Zo'n 80% is toegevoegd door de voedingsmiddelenindustrie aan brood, vlees, kaas en kant-en-klare kruidenmixen, sauzen, koekjes en gebak.

1 kilo zout per jaar teveel

Vrouwen krijgen gemiddeld 7,5 gram zout per dag binnen en mannen zelfs bijna 10 gram. We krijgen dus ongeveer één kilo zout per jaar te veel binnen. Te veel zout eten verhoogt de bloeddruk en daarmee het risico op hart- en vaatziekten en het kan nierschade veroorzaken of verergeren. Als iedereen in Nederland 3 gram zout per dag minder eet, scheelt dat jaarlijks 1.500 sterfgevallen.

Bron: Nierstichting


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten