Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 March 2015

NESPEN 2015, een dag vol klinische voedingswetenschap

Door: Christel

NESPEN

De wetenschappelijke vereniging voor klinische voeding en metabolisme, NESPEN, organiseerde op 20 maart haar jaarlijkse voorjaarssymposium in Veldhoven.
Kirsten van der Beek is onderzoeker aan Top Institute Food and Nutrition Wageningen en aan Maastricht University. Zij presenteerde de resultaten van haar onderzoek naar het metabolische effect van inuline op gezonde mannen met overgewicht. Aan deze dubbelblind gerandomiseerde gecontroleerde crossover studie namen 14 gezonde mannen in de leeftijd van 20-50 jaar met overgewicht (BMI 25-35 kg/m2) deel. Tijdens de testdag kregen de deelnemers een milkshake met inuline of een milkshake met maltodextrine. Verder werden uitademingslucht en ontlasting gemeten en bloed, spier- en vetbiopten afgenomen. Van der Beek: ‘De inname van inuline heeft effect op het gehele metabolisme van mannen met overgewicht met een uitgesproken toename van de vetoxidatie en een toename van de vrije vetzuren in het plasma. De microbiële fermentatie van inuline naar korte keten vetzuren is mogelijk verantwoordelijk voor dit effect. Dit wordt verder onderzocht door korte keten vetzuren in de plasmaconcentraties van deze vrijwilligers te onderzoeken.’ Van der Beek nam tijdens het NESPEN voorjaarssymposium de NESPEN abstract prijs in ontvangst.

Sinds 2014 reikt NESPEN ook jaarlijks de NESPEN-proefschriftprijs uit voor het beste proefschrift op het gebied van klinische voeding en metabolisme. Marlieke Visser, van de afdeling Research Unit in Ziekenhuis Gelderse Vallei, nam de prijs voor 2015 in ontvangst. Haar proefschrift beschrijft het effect van het toedienen van voeding tijdens een hartoperatie. Visser: ‘Patiënten die een hartoperatie ondergaan, zijn vaak ondervoed, waardoor ze zich zwakker voelen en een hoger risico op complicaties hebben. Mijn onderzoek laat zien dat het toedienen van voeding tijdens de operatie mogelijk gunstige effecten heeft voor de patiënt.’ (CV)


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten