Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 January 2014

Nederlandse vrouw 4e op wereldwijde ranglijst kankerincidentie

Door: Karine

WCRF

Vrouwen in Nederland staan 4e op de lijst van landen waar kanker het meeste voorkomt, aldus het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF). Volgens de WHO krijgen jaarlijks 289,6 op de 100.000 vrouwen in Nederland kanker. Uit de cijfers, die zijn aangepast naar leeftijd, blijkt verder dat vrouwen in Nederland op de 3e plaats staan voor de incidentie van darmkanker, op de 4e plaats voor borstkanker en op de 6e plaats voor longkanker. De mannen in Nederland staan op de 16e plaats voor wat betreft alle kankersoorten. Denemarken is ‘s werelds koploper met 338,1 gevallen van kanker per 100.000 inwoners.

De hoge notering van Nederland kan gedeeltelijk verklaard worden door goede diagnose en registratie van de ziekte. Maar ook ongezonde voeding en leefstijl spelen een rol. Volgens de wetenschappelijke rapporten van het WCRF kan ruim een 1/3 van kanker voorkomen worden door gezonde voeding en leefstijl. Hieronder valt onder andere het behouden van een gezond gewicht behouden, meer bewegen, veel groente, fruit en volkorenproducten en minder rood en bewerkt vlees eten en geen alcohol drinken.
In 2012 waren er naar schatting 14,1 miljoen nieuwe gevallen van kanker en 8,2 miljoen sterfgevallen aan kanker geregistreerd wereldwijd, ten opzichte van respectievelijk 12,7 miljoen en 7,6 miljoen in 2008. Experts schatten, op basis van deze cijfers en prognoses voor wat betreft de groei van de wereldwijde bevolking en de vergrijzing, dat het aantal nieuwe gevallen van kanker fors zal blijven stijgen tot 19,3 miljoen gevallen tegen het jaar 2025.
Bron: WCRF

 

Gerelateerd nieuws:

Wereld Kanker Onderzoeks Fonds ontraadt vleeswaren

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten