Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 January 2015

Nederlandse voedselconsumptie kan gezonder

Door: Angela

Voedselconsumptie kan gezonder

Een kwart van de voeding van Nederlanders bestaat uit producten die niet behoren tot de Schijf van Vijf, zoals snacks en frisdranken. Dit is meer dan wordt aanbevolen. Ook kiezen Nederlanders binnen productgroepen als vlees, zuivelproducten en snacks vaak de minder gezonde producten. Dat blijkt uit het RIVM-rapport ‘De Nederlandse voedselconsumptie vergeleken met de Richtlijnen voedselkeuze’, gebaseerd op de Voedselconsumptiepeiling van 2007-2010.
Basisvoedingsmiddelen blijken voor slechts 68% bij te dragen aan de energievoorziening. Circa een derde van de dagelijkse energie, ruim 700 kcal per dag, krijgen Nederlanders binnen uit niet-basisvoedingsmiddelen. In de Richtlijnen voedselkeuze wordt een dagelijks maximum van 100-400 kcal uit niet-basisvoedingsmiddelen geadviseerd. 
Bij basisvoedingsmiddelen kiezen Nederlanders niet vaak voor voorkeursproducten. Van de groep aardappelen, pasta en rijst kiest bijvoorbeeld 49% voor de gezondere variant, van kaas is dat slechts 4%. Alleen bij groenten en fruit bestond meer dan 80% van de consumptie uit voorkeursproducten.
Kinderen consumeren meer zoete en hartige snacks, niet-alcoholische dranken zoals vruchten- en frisdrank en broodbeleg zoals jam, hagelslag en pindakaas. Mensen met een hoge sociaaleconomische status eten over het algemeen gezonder, met meer groente, fruit en vis. Ook drinken ze meer water, koffie en thee. Maar deze groep drinkt wel meer alcohol.

Bron: RIVM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten