Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
19 October 2017

Nederlanders eten minste groente en fruit van de EU

Door: Mary

Nederlanders eten minste groente en fruit van de EU

Vrouwen eten in de Europese Unie meer groente en fruit dan mannen. Opvallend is dat in Nederland het minste groente en fruit gegeten wordt van alle EU landen. Hoewel mannen in de EU vaker aan sport doen dan vrouwen, heeft een groter aandeel nog altijd overgewicht. Dit alles blijkt uit een rapport van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, waarin gekeken is naar verschillen tussen mannen en vrouwen in de EU. Er is gebruik gemaakt van gegevens uit 2014 van alle lidstaten.

Belgen eten meeste groente en fruit
In de EU at 49 procent van de mannen dagelijks 1 tot 4 porties groente en fruit in vergelijking met 54 procent van de vrouwen. De verschillen tussen landen zijn groot. Voor mannen varieert het van 26 procent in ons land tot 70 procent in België en voor vrouwen van 32 procent in ons land tot 73 procent in België.

Mannen bewegen meer
In de EU spendeerde 36 procent van de mannen in 2014 150 minuten of meer per week aan sport en niet-werkgerelateerde fysieke activiteiten, in vergelijking met 26 procent van de vrouwen. De percentages variëren voor mannen van 14 procent in Roemenië tot 55 procent in Finland en voor vrouwen van 4 procent in Roemenië tot 57 procent in Denemarken.

Meer dan de helft van alle Europese mannen te dik
In de EU had in 2014 57 procent van de mannen overgewicht (een body mass index van 25 of meer), in vergelijking met 44 procent van de vrouwen. De percentages in de lidstaten variëren voor mannen van 52 procent in Nederland en Frankrijk tot 66 procent in Kroatië en voor vrouwen van 35 procent in Italië tot 54 procent in Malta.

Mannen drinken meer
Van alle Europese mannen drinkt 38 procent wekelijks alcohol, in vergelijking met 23 procent van de vrouwen. Ook hier zijn de verschillen tussen de lidstaten groot. Het percentage varieert voor mannen van 21 procent in Letland tot 52 procent in het Verenigd Koninkrijk en voor vrouwen van 5 procent in Roemenië tot 40 procent in het Verenigd Koninkrijk.

Statistisch rapport
De digitale publicatie "Het leven van vrouwen en mannen in Europa - een statistisch portret" is bedoeld om het dagelijks leven van vrouwen en mannen te vergelijken. Er komen ook andere onderwerpen dan voeding aan bod zoals werken, wonen, leven, groeien, gezondheid en internetgebruik. Het rapport laat zien hoe soortgelijk of verschillend het dagelijks leven van vrouwen en mannen is in Europese landen.

Bron: Eurostat


Marjan Booy, vrouw, 05 November 2017:
Vraag me af of er in Finland nou zoveel aan groenten gegeten wordt
Kirsten Oolbekkink, Diëtist, 24 October 2017:
Waar ik dan benieuwd naar ben: wat doen ze in België anders dan in NL? Soortgelijk land, totaal andere uitslag.
Joris Brand, Dietist, 24 October 2017:
Dan helpt de btw verhoging naar 9% zeker niet mee, hopelijk kunnen zij het naar 0% zetten en deze slechte trend verminderen!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten