Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 July 2015

Nederlandse Eetstoornissen Register gelanceerd

Door: Reina

Nederlandse Eetstoornissen Register gelanceerd

Deze maand is het Nederlandse Eetstoornissen Register (NER) opgericht door het Centrum Eetstoornissen Ursula (onderdeel van GGZ Rivierduinen), de Vrije Universiteit Amsterdam en de Vereniging rond eetstoornissen WEET. Met dit register hopen de initiatiefnemers de langetermijneffecten van eetstoornissen te onderzoeken.

Wanneer mensen met een eetstoornis in behandeling zijn, meten en weten behandelaren veel van deze patiëntengroep. Maar als de behandeling is afgerond, verliezen ze patiënten meestal uit het oog. Met dit register willen onderzoekers een grote groep mensen (vanaf 12 jaar) die nu of in het verleden eetstoornissen of eetproblemen hebben ervaren voor langere tijd gaan volgen via online vragenlijsten. Ook mensen die nooit behandeling hebben ontvangen zijn welkom bij het register. Meedoen betekent dat deelnemers ongeveer één keer per jaar een vragenlijst ontvangen. Deze vragenlijst bevat onder andere vragen over persoonlijke achtergrond, eetproblematiek, diagnostiek, eventuele bijkomende problemen, depressieve stemming, behandeling, onderwijs, werk, wonen en vrije tijd. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer drie kwartier.

Deelname aan het register is vrijwillig en de gegevens worden anoniem verwerkt en opgeslagen. Iedereen van 12 jaar en ouder die een eetstoornis heeft (gehad) of eetproblemen (ervaren) kan zichzelf aanmelden. Met de resultaten van dit onderzoek hopen de initiatiefnemers de behandeling te verbeteren en meer inzicht te krijgen in het ontstaan en voortbestaan van eetstoornissen en -problemen en de invloed ervan op het leven. Het NER is een afgeleide van het succesvolle Nederlands Autisme Register dat sinds 2013 onderzoek doet naar autisme.
Bron: GGZ nieuws


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten