Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 April 2013

Nederlanders steeds ongezonder

Door: Reina

generaties

Ondanks de hoge levensverwachting zijn Nederlanders op dit moment metabool gezien minder gezond dan voorgaande generaties. Bijna elke generatie heeft een hogere bloeddruk dan de voorgaande generatie en ook overgewicht komt steeds meer voor. Dit is de conclusie uit de Doetinchem Cohort Study.

De studie begon in 1987-1991 bij ruim 6.000 mannen en vrouwen (20-59 jaar), met een follow-up na 6, 11 en 16 jaar. De groepen zijn ingedeeld in generaties: 20-29, 30-39, 40-49 en 50-59 jaar. Des te ouder de generatie, hoe vaker deelnemers, ongeacht hun leeftijd, last hebben van overgewicht, obesitas en hypertensie dan de mensen die 10 jaar eerder geboren waren. Zo had 40% van de mannen van 30 jaar bij aanvang overgewicht. Bij een volgende generatie dertigers (11 jaar later) was dit percentage al 52%.

Van de mannen hadden 3 van de 4 generaties meer kans op diabetes, maar vrouwen hadden juist geen verhoogd risico. Bij de oudste volwassenen (50-59 jaar) bleken de HDL-cholesterolwaarden beter te zijn dan hun voorgangers. Het onderzoek kan de toename van overgewicht en hypertensie niet wetenschappelijk verklaren, maar gebrek aan beweging lijkt volgens de onderzoekers een logische oorzaak. Met het stijgen van de leeftijd neemt de lichamelijke activiteit af.

Bron: EJPC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten