Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 March 2016

Nederlanders ontevreden over eigen kookkunsten

Door: Reina

Nederlanders ontevreden over eigen kookkunsten

Gemiddeld geven Nederlanders zichzelf een 7,1 voor hun eigen kookkunsten. Toch wil 46% beter leken koken. Dat blijkt uit het onderzoek "Hoe kookvaardig is Nederland" uitgevoerd onder 1.553 Nederlanders van 18 jaar en ouder in opdracht van het Voedingscentrum.

Keukenklunzen

Hoewel de meeste Nederlanders zichzelf best goede koks vinden, geeft 20% zichzelf een 6 of lager. Deze zelfverklaarde "keukenklunzen" vinden zelf dat ze niet bijzonder kunnen koken, ze koken vaak alleen "de basis" (31%). Een kleiner aantal van deze groep geeft aan het niet goed geleerd te hebben (14%) of het niet leuk te vinden (13%). Gevolg is dat meer dan de helft van de mensen die zichzelf een laag cijfer geeft haast nooit nieuwe recepten uitprobeert (7% nooit en 48% een enkele keer per jaar). Bij de groep zelfverklaarde "keukenklunzen" wil maar liefst 62% beter leren koken. Daarbij denkt men aan het bereiden van eenvoudige recepten, maar ook aan basisvaardigheden, zoals snijtechnieken, hoe je vlees het beste bakt, hoe lang je aardappelen precies moet koken en hoe je zorgt dat alles tegelijkertijd klaar is. 

Kookvaardigheid

Vrijwel iedereen (99%) geeft aan een pannenkoek, eitje of maaltijd met aardappelen, groente en vlees te kunnen bereiden. Het aantal mensen dat zegt een gerecht uit de buitenlandse keuken te kunnen koken, ligt beduidend lager: 69% kan dit volgens eigen zeggen. Opmerkelijk hierbij is dat 91% van de mensen wel aangeeft pasta te kunnen maken.

Kookles op school

Het gros van de deelnemers (85%) vind gezond koken belangrijk. Maar liefst 85% van de respondenten vindt het belangrijk een gezonde maaltijd te kunnen bereiden. Maar liefst 86% vind dat de jeugd moet leren gezond te koken. Eigenlijk zou kookles verplicht moeten worden op scholen, vindt 40%. Vanuit het kabinet wordt deze mening gedeeld. Nog voor de zomer komt de Staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, met een nieuw programma voor scholen: "Jong leren eten".

Bron: Voedingscentrum


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten