Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 August 2011

Nederlanders meer bezorgd over veilig eten

Door: Reina

Waarschuwingsbord EHEC

De uitbraken van EHEC en ESBL eerder dit jaar hebben bij bijna 1/3 van de Nederlanders geleid tot extra zorgen over de veiligheid van ons eten. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum onder ruim 2.000 Nederlanders.

Sinds de uitbraken maken met name vrouwen en 55-plussers zich meer zorgen over de veiligheid van hun eten. Dit zijn ook de groepen die hebben besloten anders met de bereiding van eten om te gaan. Ze wassen rauwe groente beter, letten meer op hygiëne en wassen vaker hun handen. Van alle ondervraagden geeft 79% aan altijd de handen te wassen voordat het eten wordt bereid.

Toch laat het onderzoek “Voedselveiligheid” zien dat veel Nederlanders niet weten hoe ze zelf de kans op voedselvergiftiging kunnen verkleinen. Van de ondervraagden eet 10% wel eens een bederfelijk product na de TGT-datum. Maar liefst 25% van de respondenten geeft aan dat ze niet altijd het keukengerei wassen of verwisselen tussen de bereiding van rauw en bereid voedsel. Deze mensen lijken hun eigen rol te onderschatten bij het voorkomen van een dergelijk, vermijdbaar risico.  

Juist gezinnen met jonge kinderen blijken nonchalanter met hygiëne om te gaan. Zij geven vaker aan dat zij geen rekening houden met de houdbaarheidsdatum en ze wassen minder vaak hun handen.

Bron: Voedingscentrum


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten