Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 April 2015

Nederlanders eten onvoldoende groenten, fruit en vis

Door: Reina

Nederlanders eten onvoldoende groenten, fruit en vis

Slechts een kwart van de Nederlandse bevolking vanaf 4 jaar haalt de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Allochtonen voldoen vaker aan de norm dan autochtonen. Dit blijkt uit de nieuwe Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM op basis van gegevens die zijn verzameld in 2014.

Een kwart van alle deelnemers vanaf 4 jaar eet voldoende fruit, al eten vrouwen (30%) vaker voldoende vruchten dan mannen (22%). Bij ruim een kwart van de Nederlandse bevolking staan dagelijks voldoende groenten op tafel. Hierbij is geen verschil tussen mannen en vrouwen. De norm van 2x vis per week, waarvan minimaal 1 keer vette vis haalt 14% van de bevolking.

Vooral bij jongeren lijkt het alsof het eten van fruit, groenten en vis niet is ingeburgerd in het dagelijks leven. Bij kinderen op de basisschool eten 3 op de 10 kinderen genoeg fruit. Bij 12- tot 16-jarigen haalt slechts 14% de richtlijn. Wordt men ouder, dan neemt de fruitconsumptie weer toe: 45% 75-plussers eet genoeg fruit. Bij groenten is hetzelfde patroon naar leeftijd zichtbaar. Ook het percentage mensen dat genoeg vis eet, hangt samen met leeftijd. Van de 12- tot 16-jarigen haalt vrijwel niemand (6%) de norm. Ouderen tussen de 65 en 75 jaar eten met 23% het vaakst 2x per week vis, waarvan minstens een keer vette vis.

Bron: CBS


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten