Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 February 2014

Nederlanders eten niet te veel, maar zijn wel te dik


etende mensen

Van de Nederlanders zegt 78% normaal of weinig te eten. Slechts 9% geeft aan te veel te eten. De overige mensen zeggen veel te eten. Dit blijkt uit de Foodmonitor onder 756 consumenten van 16 jaar en ouder. Bovendien zegt 51% volgens de Schijf van Vijf te eten. Opmerkelijk want de incidentie van overgewicht bij volwassenen is de laatste decennia alleen maar toegenomen. Ook is bekend dat we meer eten door verborgen verleiders als grotere porties. Weten Nederlanders dus niet meer wat normaal eten is?
De Foodmonitor is een initiatief van foodmarketingbureau The Food Agency en marktonderzoeksbureau Trendbox. De steekproef was nationaal representatief.

Bron: Food for Food

 

 


Zerline de Boer, Senior Preventiewerker, 09 May 2014:
Er staat: 78% _zegt_ normaal of weinig te eten. Waarmee helemaal niet gezegd is dat deze groep niet te veel eet. Onderrapportage is bepaald geen zeldzaamheid als het om eten (en drinken) gaat. Uiteindelijk is er maar één oorzaak van overgewicht die wetenschappelijk vaststaat, als er meer ingenomen wordt dan verbrand, neemt het gewicht toe.
Ron van de Berg, manager, 08 May 2014:
Op deze manier dik worden onstaat ook door onbalans in ons lichaam.
Er worden tegenwoordig heel veel schadelijke stoffen aan ons eten toegevoegd die ons lichaam uit balans brengen.
Met name de smaakversterkers E621 enz. zoetstoffen Aspartaan ed.
Ga deze stoffen vermijden (zonder discussie doe het gewoon)en je zal je niet alleen beter voelen maar ook gewicht verliezen. Kijk ook uit met brood maak het desnoods zelf van niet gemanipuleerd meel.
Rob van Berkel, Diëtist | Auteur, 08 April 2014:
@Harriet, waar baseer je op dat glucose wordt gebruikt voor de abdominale vetopslag?
Het is goed gedocumenteerd dat koolhydraten niet de eerste keus hebben bij de novo lipogenese. Hellerstein heeft hier enige tijd geleden al een mooi overzichtsartikel over geschreven [1].
Bovendien moeten we naast de lipogenese ook kijken naar de vetoxidatie om conclusies te kunnen trekken over de vetbalans.

Referentie
1. Hellerstein MK. De novo lipogenesis in humans: metabolic and regulatory aspects. Eur J Clin Nutr. 1999 Apr;53 Suppl 1:S53-65.
margaret smit, diëtist/leefstijlcoach, 05 April 2014:
wat zou de juiste aanpak zijn wanneer de anabole stofwisseling voorop staat zoals bij insuline resistentie het geval zou zijn.... ik vind dat soms best lastig
Harriet Verkoelen, dietist DVK, 06 March 2014:
@Anke, natuurlijk zijn die voorbeelden er ook maar dit ging juist over mensen die niet veel eten en toch te zwaar zijn. Dat komt juist bij mensen met insulineresistentie in verhouding veel meer voor. De anabole stofwisseling (suikerverbranding) staat bij hen voorop. Je doorbreekt dat niet met meer koolhydraten. Dus inderdaad: individuele aanpak blijft voorop staan. Dieet dit - dieet dat
Marian Hoek, dietist, 04 March 2014:
Het is maar net welke vragen je stelt. Om achter eetpatroon te komen moet je toch echt doorvragen.
We weten dat je bij uitgebreide voedingsanamneses ook niet alles hoort. Zonde van het geld dit soort onderzoeken, zou beter aan preventie besteed kunnen worden.
Anke Kalisvaart, (sport)diëtist, 04 March 2014:
@Harriet Je theorie klopt niet. Spieren verbranden vanaf het begin van inspanning vet én glucose.

@Leony Ik ken ook genoeg voorbeelden van mensen die mét koolhydraten uit brood, pasta, rijst e.d. een gezond gewicht bereiken. Soms is koolhydraten minderen zinvol, maar niet standaard bij iedereen. Onze kracht als diëtist zit juist in de individuele aanpak.
Harriet Verkoelen, dietist+DVK, 04 March 2014:
@Leonie: helemaal mee eens. Snelle KH geven bij veel mensen juist hongercravings waardoor ze nog meer snelle KH gaan eten. Vet en eiwit geven veel meer verzadiging. Buikvet ontstaat niet uit het vet dat we eten maar is vet dat het lichaam zelf maakt uit glucose. Insuline is de katalysator. Spieren verbranden bovendien eerst glucose en pas daarna vet, dus... Ook al eet je niet veel, als je de aanleg hebt voor insulineresistentie (54% vd mensen met overgewicht) dan is er niet veel nodig om toch te zwaar te zijn.
Harriet Verkoelen
Zie mijn scholing: 'Koolhydraatbeperking S,M,L. Welke maat heeft je cliënt?
Leony Roobeek, orth.mol dietist, 04 March 2014:
De reden hiervan staat er al bij: 51% eet volgens de schijf van 5 : 50% van de intake bestaat dus uit snelopneembare koolhydraten uit: brood, en broodproducten, sultana's, ontbijtkoek, pasta's ed.
Hanneke Megens, Voedingsdeskundige, 27 February 2014:
'Nederlanders eten niet teveel maar zijn wel te dik', interessante kop. Maar als je het onderzoek bekijkt staat er niet bij wat een normale portie is. Consumenten moeten dus zelf bepalen wat normaal is. Ik denk niet dat dit tot veel zeggende uitkomsten leidt.
Daarnaast kan te weinig eten ook een reden zijn dat men te dik is. Bijvoorbeeld omdat de stofwisseling vertraagd. Ik vind het jammer dat er maar één factor wordt benoemd.

Hanneke Megens

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten