Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 November 2016

Nederland internationaal koploper in gezonde en duurzame voeding

Door: Angela

Nederland internationaal koploper in gezonde en duurzame voeding

Innovatieve, gezonde producten met meer groente en plantaardige eiwitten: daar moet Nederland binnen 5-10 jaar koploper in worden. Dat schrijven minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de Voedselagenda. Bij de productie van voedsel zet het kabinet in op een zo laag mogelijk uitstoot van broeikasgassen en met het laagste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica. In de brief geeft het kabinet aan welke stappen hiervoor de komende jaren nodig zijn.

Gezonder voedselaanbod

Een van de plannen is het investeren in innovaties die leiden tot een gezonder voedselaanbod met minder zout, minder verzadigd vet en minder calorieën. Met innovatieve instrumenten zoals de voedingsapp moeten consumenten goede en eenvoudige informatie krijgen over de samenstelling en herkomst van voedsel. Het kabinet wil verder dat vooral jongeren meer groenten en fruit gaan eten door programma’s als Jong Leren Eten en Gezonde School. Ook zal er gekeken worden naar nieuwe eiwitbronnen zoals zeewier, peulen, bonen en paddenstoelen.

Onderzoek naar voeding in curatieve zorg

Gezonde voeding moet ook een grotere rol krijgen in de zorg, aldus het kabinet. Tot nu toe worden voedingsinterventies vooral ingezet ter preventie van chronische ziekten. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat voeding ook een bijdrage kan leveren aan klachtenvermindering bij (chronische) ziekte. De minister van VWS laat ZonMw (Zorgonderzoek Nederland) onderzoek doen naar de mogelijke inzet van voeding als complementaire interventie bij de curatieve zorg vast te stellen.

Draagkracht van de aarde

Op 26 januari 2017 is een Nationale Voedseltop over de transitie van het voedselsysteem. Verandering van het voedselproces is noodzakelijk omdat de vraag naar eten stijgt door de toenemende wereldbevolking. Tegelijkertijd is er een wereldwijde toename van welvaartsziekten die samenhangen met een ongezond eetpatroon. Dat vraagt om een hoogwaardige efficiënte voedselproductie die voldoende eten oplevert en bovendien in balans is met de draagkracht van de aarde.

Bron: Rijksoverheid


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten