Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 October 2017

Nederland heeft een na hoogste calciuminname

Door: Marjolein

Nederland heeft een na hoogste calciuminname

Wereldwijd is de calciuminname zo laag dat het een risico oplevert voor de botgezondheid. Alleen in Noord-Europa consumeren mensen gemiddeld voldoende calcium. IJsland heeft de hoogste inname, op de voet gevolgd door Nederland. Dat blijkt uit een groot wereldwijd onderzoek van de International Osteoporosis Foundation (IOF) in 74 landen.

Maar 6 landen boven 1000 mg

Van de 74 onderzochte landen zijn er maar 6 waar de calciuminname gemiddeld boven 1000 mg per dag is, de hoeveelheid die de Nederlandse Gezondheidsraad aanbeveelt voor volwassenen. In IJsland krijgen de inwoners het meeste calcium binnen met gemiddeld 1233 milligram per dag. Nederland komt op een tweede plek met gemiddeld 1102 mg calcium per dag. Ook Finland, Ierland, Duitsland en Zwitserland zitten boven de 1000 mg/dag. In de overige 68 landen ligt de consumptie dus onder die grens.

Van Azië tot Amerika

Vooral in veel Aziatische landen is de inname van calcium laag. Daar krijgt de gemiddelde mens minder dan 500 mg/dag binnen. In Nepal is de calciuminname het laagst met slechts 175 mg/dag. In Zuid-Amerika en Afrika ligt de calciuminname iets hoger dan in Azië, tussen 400 en 700 mg/dag, maar niet hoog genoeg voor een goede botgezondheid. Noord-Amerika zit met 934 mg/dag net iets onder de 1000.

Osteoporose

De onderzoekers trekken aan de bel over de botproblemen die kunnen ontstaan door een te lage calciumconsumptie. ‘In veel delen van de wereld zorgt de lage calciuminname voor een hoger risico op fracturen en osteoporose’, concluderen zij. ‘Overheden moeten een goede calciuminname als prioriteit in de volksgezondheid stellen om het groeiende, kostbare en invaliderende probleem van osteoporose aan te pakken.’

Bronnen: Nutraingredients en Osteoporosis International


Joan Tjon, dietist, 12 November 2017:
Uit een Amerikaans onderzoek onder jongeren bleek dat Aziatische vrouwen een hogere Calciumretentie hebben waardoor de Calciumbehoefte ook lager is.
Johan Neve, Orthopedisch verpleegkundige, 09 November 2017:
In Asia en Afrika komen heupfracturen aanzienlijk minder voor, maar dat is voor een groot deel te wijten aan de levensverwachting die aldaar een stuk lager is. In Europa komen fracturen vooral voor in Scandinavië hetgeen vermoedelijk te maken heeft met vitD tekorten. Osteoporose is ook gerelateerd aan botdichtheid, Hoe het botstelsel belast wordt tussen je 20e en 60e levensjaar heeft veel invloed op de botdichtheid. bankzitters hebben een lage botdichtheid maar ook actieve zwemmers en fietsers hebben een lage botdichtheid vanwege de low impact van hun sport. dit in tegenstelling tot bijv marathonlopers. Kortom er is wel erg veel aandacht voor calcium terwijl het probleem multifactoriel is. naast beweging spelen vit D en andere mineralen ook een belangrijke rol
Joris Brand, Dietist, 01 November 2017:
Er is totaal geen bewijs dat een lage inname van calcium gepaard gaat met botkwaliteit, hierin spelen fosfor, vitamine D, vitamine K2 en mogelijk meer een belangrijke rol in.

Wij zien juist in de landen met een hoge inname aan calcium meer osteoporose voorkomt. Dit zal een groot deel te maken hebben met hoge inname van melk, lage inname van vitamine k2 en weinig zonlicht.
Ergernis naar de zuivelindustrie die gewoon een keer moet kappen!
Anke Bruin-Kalisvaart, diëtist, 31 October 2017:
In de landen waar de zon minder schijnt (minder vitamine D) is de calciuminname het hoogst en in de landen waar de zon meer schijnt (meer vitamine D) is de calciuminname het laagst. Misschien compenseert dat wel. Ik ben ook benieuwd of de botgezondheid in Azië ook echt slechter is of dat andere factoren (bijvoorbeeld vitamine D) zorgen dat men toch sterke botten houdt daar.
Claudia van Wezel, orthomoleculair therapeut, 31 October 2017:
Ik vraag mij af wie dit onderzoek gefinancierd heeft? Zie bijv. ook http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015
Monica de Ruijter, diëtist, 30 October 2017:
Zijn er dan ook cijfers over de botgezondheid van de bevolking in die landen waar de calcium inname te laag zou zijn?
Hoe moet zo'n Nepalese gids of drager ooit die Mount Everest opkomen?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten