Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 March 2016

Nauwelijks effect van extra kalium bovenop natriumbeperking

Door: Reina

Nauwelijks effect van extra kalium bovenop natriumbeperking

Een natriumbeperkt dieet of een kaliumverrijkt dieet verlagen beiden de bloeddruk. Maar wat gebeurt er wanneer mensen met een hoge bloeddruk natriumbeperkt eten én extra kalium gebruiken? Het extra kalium blijkt de bloeddruk nauwelijks extra te verlagen. Dat concludeert klinisch chemicus Ineke Riphagen in haar proefschrift waarop ze op 30 maart aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert.

Verklaring

Volgens Riphagen wordt de bloeddrukverlaging in deze situatie tegengewerkt door activatie van verschillende mechanismen die betrokken zijn bij de regulatie van de water- en zouthuishouding en de bloeddruk. Denk aan vasopressine, het renine-angiotensine-aldosteron systeem en de hartfrequentie.

Vitamine K

Riphagen ontdekte dat een tekort aan vitamine K verrassend vaak voorkomt, vooral bij ouderen en patiënten met chronische aandoeningen. In het lichaam wordt vaatverkalking tegengegaan door het vitamine K-afhankelijke eiwit Matrix Gla proteïne (MGP). Bij een tekort aan vitamine K blijft dit eiwit inactief. Het slikken van extra vitamine K kan volgens Riphagen mogelijk helpen om vroegtijdig overlijden te voorkomen.

Bron: RUG

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten