Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 April 2013

Nationaal Programma Preventie zet in op gezondheidsbevordering

Door: Angela

Gezonde leefstijl

De gezondheid van mensen bevorderen en chronische ziekten voorkomen, door een integrale aanpak in de wijk, op het werk en op school. Dat wordt een belangrijk speerpunt van het “Nationaal Programma Preventie” van de overheid. De komende maanden wordt het programma verder uitgewerkt en in het najaar wordt de definitieve versie gepresenteerd.

De grootste winst kan worden geboekt door diabetes, (ernstig) overgewicht, roken, drinken, depressie en onvoldoende beweging tegen te gaan, aldus een kamerbrief van het ministerie van VWS. Het gaat hier zowel om individuele keuzes en gedrag, als om een omgeving die het voor mensen makkelijker of juist moeilijker maakt om gezond te leven. Een combinatie van langdurig volhouden met veel gelijktijdig ingezette maatregelen dichtbij de leefwereld van mensen blijkt daarbij het meest effectief. Denk aan het combineren van voorlichting aan schoolkinderen en hun ouders over gezonde voeding (op school, op het consultatiebureau) met een gezond aanbod in de schoolkantine en de supermarkt, een veilig en stimulerend sportklimaat en fietspaden die het bewegen stimuleren.

Bron: Ministerie van VWS


Joke Stil, , 07 May 2013:
Belangrijk blijft dat mensen hun gezonde verstand niet vergeten te gebruiken.
Nadeel is echter, wanneer in organisaties deze zaken niet helder afgebakend zijn, ieder er weer op zijn eigen manier mee omgaat. We hebben meestal te maken met veel verschillende medewerkers en vaak op verschillende nivo's.
Blijft dus lastig. ik kreeg laatst de vraag, dat ze vonden dat een pot pindakaas na 2 dagen weggoien best wel zonde was. De bewaarregeling middels het Labellord-stickersysteem hanteert nl. max. 2 dagen bewaren. Dit geldt echter voor de dagverse produkten en nietde produkten buiten de koeling houdbaar.
Een strak advies/antwoord op de vraag vind ik dus erg moeilijk. De situatie benoemen en toelichten met deze gegevens is wel zinvol.

Succes verder met de opleiding.

M.v.g Joke
Reina van Bruggen, , 17 April 2013:
@ Marion: neem contact op met het ministerie zou ik zeggen. Succes!
Marion Matthee, , 17 April 2013:
Kan ik hier als lesgevende Zorg & Welzijn op het VMBO met een programma ook aandacht aan besteden? (Ben nu in opleiding als gewichtsconsulent en bijna klaar hiermee) Lijkt me i.v.m. de gezonde schoolkantine (waarmee ik ook aan de slag ben) erg zinvol.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten