Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 May 2015

Nachtelijk licht leidt tot overgewicht door inactief bruin vet

Door: Reina

Nachtelijk licht leidt tot overgewicht door inactief bruin vet

Verstoring van het dag-nachtritme kan leiden tot overgewicht doordat bruin vet minder energie verbrandt als het 's nachts te licht is. Dat ontdekten onderzoekers van de afdeling Endocrinologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. De studie is gepubliceerd in PNAS.

Dat bruin vet een belangrijke functie heeft in de warmtehuishouding is al sinds 2009 bekend. Men dacht dat dit mechanisme wordt aangestuurd via de koudereceptoren in de huid. Deze nieuwe studie bij muizen laat zien dat de warmtehuishouding ook door licht wordt aangestuurd. Om je bruine vet actief te houden lijkt het dus belangrijk om te slapen in een koele en verduisterde kamer.

In het onderzoek werden muizen op eenzelfde dieet voor langere en verschillende periodes per dag aan licht blootgesteld. Niet alleen kwamen de muizen die het langst aan licht werden blootgesteld het snelste aan, ook nam de activiteit van het bruine vet in een rechte lijn af naarmate ze langer in het licht zaten.

De onderzoekers denken dan ook dat vermindering van de activiteit van bruin vet verklaart waarom een verstoorde slaapcyclus bij mensen kan leiden tot overgewicht. Normaal gesproken zorgt een optimaal dag-nachtritme ervoor dat het bruine vet actief energie verbrandt. Aangaan van het licht fungeert als "reset" voor de biologische klok. Het lijkt erop dat als je het aantal donkere uren vermindert, de reset-functie niet meer goed werkt.

Onderzoekers Patrick Rensen en Rosa van den Berg van het LUMC vertelden op BNR over de verstoring van de biologische klok door langere lichtblootstelling.

Bron: LUMC

Gerelateerd nieuws:

Minder hart- en vaatziekten door actief bruin vet
Kou blijft voorlopig de beste strategie om bruin vet te activeren


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten