Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 November 2014

Moraliseren overgewicht werkt contraproductief

Door: Karine

Overgewicht: geen stigma

Het helpt niet om mensen met overgewicht te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid voor hun maatje meer, ze te bekritiseren over hun ongezonde leefpatroon en te klagen dat ze de samenleving geld kosten. Integendeel: de aangesprokene zal dan juist kiezen voor een extra stukje taart. Maar als iemand de boodschap krijgt dat zijn overgewicht geen misdaad is, en (ook) andere oorzaken kent dan zijn eigen leefstijl, is hij eerder geneigd om een gezonde snack te kiezen. Dat concludeert psychologe dr. Laetitia Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen na onderzoek dat zij deed met Deborah Rupp (Purdue University) en Arie Dijkstra (RUG). De resultaten zijn gepubliceerd in Psychology and Health.

In het onderzoek van Mulder c.s. kregen een kleine 200 proefpersonen in Nederland en de Verenigde Staten een artikel te lezen met hetzij een kritisch, moraliserend verhaal over mensen met overgewicht, hetzij een betoog dat het morele sausje er juist afhaalde, door factoren buiten de ”schuld” van mensen zelf te benadrukken. Mensen met overgewicht verkozen na het lezen vaker een gezonde snack boven een ongezonde snack als ze het ‘niet-moralistische’ stuk hadden gelezen.

Die bevinding suggereert dat mensen met overgewicht op een andere manier gestimuleerd moeten worden om gezonder te leven dan nu vaak het geval is.

Mulder: ‘Ik denk dat het ervaren stigma leidt tot een slechte zelfregulering. Morele afkeuring en druk van buiten levert stress op en gaat ten koste van de innerlijke motivatie. Ik denk dat de meeste mensen met overgewicht graag willen afvallen, maar dat ze dat beter lukt als ze zich geaccepteerd voelen door anderen. Dan komt de motivatie echt uit henzelf in plaats van uit het idee dat het “moet” van de maatschappij.’

Bron: RUG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten