Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 January 2017

Mogelijke gezondheidsvoordelen van resistent zetmeel

Door: Reina

Mogelijke gezondheidsvoordelen resistent zetmeel

Resistent zetmeel vermindert de glycemische respons in vergelijking met verteerbare koolhydraten en speelt op die manier een rol bij het reguleren van diabetes mellitus. Dat blijkt uit een uitgebreide review. Hierin zijn humane studies van de afgelopen 10 jaar naar de gezondheidsvoordelen van resistent zetmeel op een rij gezet.

5 types resistent zetmeel
Resistent zetmeel (resistant starch = RS) is een vorm van zetmeel die niet verteerd wordt in de dunne darm en daarom wordt ingedeeld bij voedingsvezels. Er zijn 5 types RS: namelijk RS 1 t/m 5. Sommige komen van nature voor in voedingsmiddelen, zoals RS1 in noten en zaden en RS2 in bananen en aardappel. Anderen worden geproduceerd of gemodificeerd en verwerkt in de voedingsindustrie. Denk aan sommige soorten gemodificeerd zetmeel (RS4, bijvoorbeeld E1442). RS levert ongeveer 2 kcal per gram en de inname wordt geschat op 3 g per dag in het Verenigd Koninkrijk. Waarschijnlijk is dit vergelijkbaar met de inname in andere landen met een westerse voeding.

Darmgezondheid
Resistent zetmeel blijkt verder de samenstelling van het darmmicrobioom te moduleren. De implicaties daarvan zijn nog niet helemaal duidelijk. Wel zijn er aanwijzingen dat resistent zetmeel de schadelijke effecten van een hoge consumptie van rood vlees kan tegengaan en zo de kans op darmkanker verkleint.

Verzading en eetlust
Er is enig bewijs dat RS de eetlust kan verlagen en daarmee de voedselinname. Mogelijk mechanisme hierachter is de microbiële fermentatie van resistent zetmeel in de dikke darm. De hierbij gevormde korteketenvetzuren zorgen voor de aanmaak van hormonen die een gevoel van verzadiging geven. Tot nu toe zijn de gevonden effecten op de eetlust niet groot. Er zijn ook aanwijzingen dat RS overgewicht kan verminderen, een rol kan spelen bij de behandeling van chronische nierziekten en een werkzaam ingrediënt zou kunnen zijn voor ORS (Oral Rehydration Solution).

Bron: British Nutrition Foundation


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten