Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 October 2011

Model voor gedragsverandering niet bewezen effectief

Door: Angela

stages of change model

Het “stages of change model” met verschillende fases van gedragsverandering wordt veelvuldig gebruikt bij mensen met overgewicht en obesitas. Ook ligt het model aan de basis van “motivational interviewing”. Toch is de onderbouwing voor het model magertjes. Dat is de conclusie van een Cochrane systematic review.

In de review zijn 5 onderzoeken naar de effectiviteit van het stages of change model voor gewichtsverlies op een rij gezet. In totaal 1834 mensen kregen een interventie gebaseerd op het model, terwijl 2076 mensen als controle dienden. De onderzoeken duurden tussen 6 weken en 2 jaar.

De conclusie? Het model leidt gemiddeld tot maximaal 2 kg gewichtsverlies en er is geen overtuigend bewijs voor gewichtsbehoud. Er zijn wel aanwijzingen dat het model leidt tot kleine veranderingen in eet- en beweeggewoonten als het model wordt gecombineerd met beweging en een dieet.

Om een betere indicatie te krijgen of het model goed werkt, zijn volgens de onderzoekers grote, gerandomiseerde studies nodig waarbij grote groepen mensen enkele jaren worden gevolgd.

Bron: The Cochrane Library


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten