Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 July 2013

Misvattingen over antioxidanten

Door: Karine

supplementen met antioxidanten

supplementen met antioxidanten

Volgens de toxicologen Aalt Bast en Guido Haenen zorgen tegenstrijdige berichten over anti-oxidanten ervoor dat antioxidant-rijke voedingsmiddelen en -supplementen niet op een verstandige manier worden ingezet. ‘Het beeld van antioxidanten varieert van “gezond” tot “giftig”. Dat geeft onduidelijkheid bij wetenschappers en consumenten en dat zorgt voor gemiste kansen’, aldus de toxicologen van het Maastricht UMC+. Zij publiceren in het wetenschappelijk tijdschrift Trends in Pharmacological Sciences 10 misvattingen over antioxidanten.
Van nature komen antioxidanten veel voor in groenten, fruit en noten. Ook zijn ze te verkrijgen via voedingssupplementen en worden zelfs extra toegevoegd aan levensmiddelen, cosmeticaproducten en geneesmiddelen. Vaak denkt men: hoe meer antioxidanten, hoe beter. Een misvatting dus volgens de toxicologen. Wetenschappelijk onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat een dagelijks supplement van 20 milligram bètacaroteen (ofwel provitamine A) de kans op longkanker bij rokers zelfs met 18% verhoogt.

Dat antioxidanten in de vorm van een supplement slechter zouden zijn dan natuurlijke vitamines is een andere misvatting. Net zoals het idee dat iedere antioxidant hetzelfde is. Er bestaat een grote diversiteit aan antioxidanten met ieder een unieke biologische werking.

De toxicologen concluderen dat voor een juist gebruik van antioxidanten rekening moet worden gehouden met het dynamische en veelzijdige karakter van deze stoffen. ‘Het zou zonde zijn wanneer de gezonde effecten van antioxidanten in voedingsmiddelen en -supplementen worden genegeerd, omdat er misvattingen bestaan in de berichtgeving.’

Bron: AZM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten