Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 October 2015

Minder zout eten kan tienduizenden hartinfarcten en beroertes voorkomen

Door: Angela

Minder zout eten kan tienduizenden hartinfarcten en beroertes voorkomen

Er is aanzienlijke gezondheidswinst te boeken als het gaat om hart- en vaatziekten, als we minder zout gaan eten. Dat kan door het zoutgehalte in bewerkte voedingsmiddelen te verlagen of te kiezen voor zoutarme alternatieven. Dit kan maximaal leiden tot ruim 5% minder hartinfarcten en ruim 7% minder beroertes. Om de gezondheidswinst te behalen, is een forse inspanning nodig van de voedingsmiddelenindustrie en van consumenten zelf. Dat concludeert voedingsonderzoeker Marieke Hendriksen van het RIVM op basis van berekeningen van verschillende scenario’s voor zoutreductie. Ze promoveerde 26 oktober op haar onderzoek aan Wageningen University.

Zoutgehalte verlagen

Ongeveer 80% van de dagelijkse zoutinname komt uit bewerkte voedingsmiddelen. Wanneer het zoutgehalte van bewerkte voedingsmiddelen wordt gehalveerd (een niveau dat technologisch gezien haalbaar is), daalt de dagelijkse zoutinname uit bewerkte voedingsmiddelen met 2,1 (vrouwen) tot 2,9 gram (mannen), een daling van respectievelijk 37% en 38%. In dat scenario zouden de komende 20 jaar bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes kunnen worden voorkomen; een daling van respectievelijk 4,4 en 6%. Zo’n maximale verlaging van het zoutgehalte zou wel een enorme inspanning vereisen van de voedingsmiddelenindustrie. In de periode tussen 2006 en 2010 hebben die inspanningen zich nog niet vertaald in een lagere dagelijkse zoutinname. Begin 2014 sloot Minister Schippers met het bedrijfsleven het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, gericht op verlaging van de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker in levensmiddelen.

Zoutarme alternatieven

Wanneer voedingsmiddelen worden vervangen door alternatieven met een lager zoutgehalte kan de zoutinname uit voedingsmiddelen met 2,7 tot 3,6 gram afnemen: een daling van 47%. Bij een verlaging van de zoutinname door te kiezen voor zoutarme alternatieven kunnen de komende 20 jaar ongeveer 35.000 hartinfarcten worden voorkomen (een daling van 5,3%) en ruim 64.000 beroertes (daling van 7,2%). Om de zoutinname zo ver te laten dalen, moet de consument een flinke aanpassing doen aan het huidige eetpatroon.

Bron: RIVM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten