Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 April 2011

Minder honger door pauzes

Door: Reina

Lunchtijd

Wie pauzes neemt tijdens de maaltijd heeft minder honger dan iemand die alle gangen direct na elkaar opeet. Dit is de uitkomst van onderzoek aan de universiteit van Wageningen en Maastricht, gepubliceerd in de Journal of Nutrition.

Aan het onderzoek namen 38 mensen met een gemiddelde leeftijd 24 jaar en gemiddelde BMI 25 deel. Ze kregen 2 keer een 4-gangenlunch, die 40 en% van de dagelijkse energiebehoefte leverde. De ene keer aten ze alles binnen 30 minuten op, de andere keer kregen ze tussen iedere gang een ruime pauze van 20 tot 25 minuten. Na de lunch mochten ze de rest van de dag eten wat ze wilden en werd bijgehouden wat zij consumeerden.

Tijdens de sessie werden een aantal hormonen gemeten: grehline (eetlustopwekkend) en GLP-1 en PYY 3-36 (beide eetlustremmend). Bij de personen die pauzes hielden was de grehlineconcentratie in het bloed voor de “ad libitum” voedselinname lager en de concentratie van de eetlustremmende hormonen hoger dan bij de mensen die alles achter elkaar hadden gegeten. Men had ook minder honger dan mensen die geen pauzes hadden gehouden tijdens de lunch. Toch hadden de hormoonspiegels geen effect op de energie-inname van de personen. Waarschijnlijk is het voedselaanbod en het samen gezellig eten de oorzaak van meer eten.

Bron: Journal of Nutrition


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten