Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 March 2015

Minder hart- en vaatziekten door actief bruin vet

Door: Reina

Minder hart- en vaatziekten door actief bruin vet

Activatie van bruin vet vermindert hypercholesterolemie en beschermt zo tegen atherosclerose. Dat stelt een internationaal team van onderzoekers in een artikel in Nature Communications.

In het bloed circuleren vetten in de vorm van lipoproteïnen waarin ook cholesterol zit. Actief bruin vet neemt deze vetten op, zodat relatief veel cholesterol overblijft. Sommige wetenschappers waren bang dat activatie van bruin vet daardoor 2 kanten heeft: enerzijds gewichtsverlies en minder kans op diabetes, maar anderzijds een toename van cholesterol, wat atherosclerose in de hand werkt en de kans op hart- en vaatziekten vergroot. De vraag van de onderzoekers was of de lever het ontstane overschot aan cholesterol kan verwijderen.

De lever vangt cholesterol weg nadat een oppervlakte-eiwit van de lipoproteïne-bolletjes, apolipoproteïne E (ApoE), zich heeft gebonden aan de LDL-receptor op levercellen. Het onderzoek is uitgevoerd bij muizen met een bepaalde menselijke variant van ApoE, waarmee dat wegvangen minder snel verloopt . Daardoor stijgt het cholesterolniveau in het bloed als de muizen een Westers dieet krijgen en ontwikkelen ze atherosclerose.  Na activatie van het bruine vet van de muizen, nam dat inderdaad vetten uit het bloed op om te verbranden,  zo bewezen de onderzoekers eerder dit jaar. Met deze serie vervolgonderzoeken laten ze ook zien dat de lever de cholesterolrijke bolletjes die overblijven versneld en efficiënt opneemt. Hierdoor hoopt het cholesterol zich niet in bloedvaten op. De muizen ontwikkelden minder atherosclerose dan zonder activatie van bruin vet.

Normaal wordt bruin vet door de hersenen geactiveerd als het lichaam is blootgesteld aan milde kou. Het sympathisch zenuwstelsel maakt dan noradrenaline vrij, dat bindt aan de beta-3 adrenerge receptor op bruine vetcellen. De onderzoekers activeerden deze receptor kunstmatig, met een andere stof die eraan kan binden. Andere onderzoekers hebben net laten zien dat de beta-3 adrenerge receptor van menselijke bruine vetcellen op dezelfde manier te activeren is. Bruin vet was al langer bekend van baby’s. Sinds in 2009 ontdekt werd dat ook volwassenen activeerbaar bruin vet hebben, staat het sterk in de belangstelling. Bruine vetdepots liggen boven de sleutelbeenderen en langs de aorta. Daarnaast liggen er bruine vetcellen verspreid in het witte vet.

Bron: LUMC

Gerelateerd nieuws:
'Kou blijft voorlopig de beste strategie om bruin vet te activeren'
Genetische aanleg Zuid-Aziaten ongunstig bij Westerse voeding


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten