Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 June 2010

Minder focus op voedingsstoffen in voorlichting gewenst

Door: Angela

Frans Kok

De huidige voedingsvoorlichting is te veel gefocust op voedingsstoffen en te weinig op voedingspatronen. Negatieve boodschappen als minderen met verzadigd vet en zout overheersen daarbij. Terwijl positieve boodschappen als eet meer groenten, fruit en vis meer zoden aan de dijk zetten. Dat stelden prof. Frans Kok en diëtist Karine Hoenderdos tijdens het symposium Eet voor je leven! op 10 juni.

Momenteel wijkt de voedselconsumptie in de praktijk gigantisch af van de aanbevelingen. Slechts 2% van de Nederlanders eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding 2006, uitgaande van de laatste volledige Voedselconsumptiepeiling uit 1998. Helaas zijn er geen recentere gegevens van de hele bevolking, wat prof. Kok een schande noemde.

Het idee om in de voorlichting minder te focussen op voedingsstoffen, sloeg aan bij de deelnemers van de goedbezochte deelsessie. Zo ziet dr. Willem Bosman, voormalig secretaris van de Gezondheidsraad,  daarin zelfs een uitdaging voor zijn opvolgers die met de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding 2011 aan de slag gaan. Bosman ziet ook een veel belangrijkere rol voor de overheid weggelegd. In plaats van toekijken moet de overheid zelf veel meer doen, vindt hij. Veel deelnemers pleitten verder voor meer aandacht voor voeding in het onderwijs om het tij te keren.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten