Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 October 2015

Minder eten door combinatie van smaken

Door: Reina

Minder eten door combinatie van smaken, zoals umami in zeewier

Een combinatie van de smaken zoet, bitter en umami zorgt ervoor dat mensen minder eten. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+ bij 15 gezonde vrijwilligers. De smaakstoffen werden via een sonde rechtstreeks toegediend in de dunne darm, waar zich, net als op de tong, receptoren bevinden die deze stoffen kunnen waarnemen. De resultaten zijn recent gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Uit eerdere studies is gebleken dat een de smaken zoet, bitter en umami in staat zijn om de productie van een verzadigingshormoon te triggeren. Bij gezonde vrijwilligers is nu voor het eerst aangetoond dat een combinatie van de drie smaakstoffen er ook daadwerkelijk voor kan zorgen dat zij minder gaan eten. Opmerkelijk is dat de smaakreceptoren op de tong zich tevens in de dunne darm bevinden. Daar hebben ze echter een geheel andere functie dan smaaksensatie.

Kilocalorieën

Via een sonde in de dunne darm kregen de vrijwilligers smaakstoffen toegediend die normaliter door de tong worden waargenomen als zoet, bitter en umami. Vervolgens kregen ze een warme maaltijd voorgezet en werd de voedselinname vergeleken in verschillende onderzoekssituaties. Een combinatie van de drie smaakstoffen bleek er uiteindelijk voor te zorgen dat men zo'n 60 kilocalorieën minder consumeerde in vergelijking met de controlegroep (486 kilocalorieën versus 422 kilocalorieën). De smaakstoffen zelf bevatten overigens nauwelijks calorieën.

Smaakcapsules

'Eten is een complex proces', zegt hoofdonderzoeker Mark van Avesaat van het Maastricht UMC+. 'Dat de smaken bitter, zoet en umami een invloed kunnen uitoefenen op het hongergevoel staat nu echter wel vast. In de toekomst zouden er bijvoorbeeld capsules ontwikkeld kunnen worden met als basis deze 3 smaakstoffen. Op die manier zou je de voedselinname kunnen beïnvloeden ter ondersteuning van het afvallen.' Daarvoor is uiteraard eerst nog meer onderzoek nodig.

Bron: Maastricht UMC+


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten