Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 September 2014

Meten, weten, eten: innovaties in de diëtetiek

Door: Mary

zakboek dietetiek

Door de academisering van het vak diëtetiek ontworstelt de diëtist zich aan het oude imago van de deskundige die louter overgewicht behandelt. De “nieuwe” diëtist brengt de voedingstoestand van de patiënt in kaart en heeft een belangrijke rol in de behandeling en genezing. Dat was de hoofdboodschap van het minisymposium “Meten weten eten; Innovaties in de Diëtetiek” dat op 4 september werd georganiseerd door de dienst diëtetiek & voedingswetenschappen van VUmc in Amsterdam. Het symposium werd gehouden om 2 belangrijke mijlpalen in de diëtetiek luister bij te zetten: de benoeming van prof.dr. Marjolein Visser tot hoogleraar “Gezond ouder worden met speciale aandacht voor voeding en klinische diëtetiek” en de presentatie van het Zakboek Diëtetiek.

Met de benoeming van voedingskundige en epidemioloog Visser wordt de diëtetiek een wetenschappelijke discipline. En dat is nodig volgens Visser. ‘Onderzoek is de basis voor de evidence based diëtetiek die we allemaal zo graag willen. We hebben goede randomized controled trials, observationele studies en meta-analyses nodig. Daartoe is samenwerking nodig met gedragswetenschappen, algemene voedingswetenschappen en met de geriatrie/gerontologie. De onderzoeksuitkomsten zullen de basis gaan vormen voor het voedingsbeleid en de patiëntenzorg die nodig is. Zeker op het gebied van zorg voor ouderen kan veel winst behaald worden.’ Visser ziet graag een transmurale voedingszorg voor ouderen ontstaan.

Wineke Remijnse, beleidsadviseur kwaliteit van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), liet in haar presentatie zien dat de NVD toe wil naar een differentiatie binnen het vak diëtist. Denk aan een verbreding en verdieping van het vak waarbij er naast de gewone diëtist (Bachelor HBO) diëtisten komen met een specifieke deskundigheid (post HBO opgeleid en werkervaring), diëtist-specialisten (met werkervaring, master of PhD) en diëtistonderzoekers (gepromoveerd in de diëtetiek). Op de komende algemene ledenvergadering van de NVD worden deze plannen verder gepresenteerd.

Tijdens het symposium werd ook het Zakboek diëtetiek officieel gepresenteerd. Wouter Bos, voorzitter raad van bestuur van het VUmc, nam een exemplaar in ontvangst. Dit handboek is bestemd voor diëtisten en andere (para)medici. Dr.ir. Hinke Kruizinga, diëtist VUmc: ’Dit handboek voor de diëtist is opgezet vanuit de gedachte dat we zoveel mogelijk evidence-based willen werken en handelen. Het zakboek is gebaseerd op de laatste stand van zaken in de wetenschap. Maar natuurlijk is de wetenschap altijd in beweging en staan we open voor discussie. Daartoe is er naast het Zakboek een extra tool gemaakt, de website www.zakboekdietetiek.nl. Daar kan - bijvoorbeeld via het forum - gediscussieerd worden over inhoud dan wel andere onderwerpen die leven. We gaan ook social media als Facebook en twitter inzetten’. (MS)


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten