Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 May 2016

Met voedingsvezels het immuunsysteem sturen

Door: Reina

Met voedingsvezels het immuunsysteem sturen

Het klinkt als science fiction: het ontwikkelen van voeding voor mens en dier met het doel het immuunsysteem op de gewenste manier te sturen. Toch kan het al bijna met voedingsvezels, zo stelt medisch biologe Neha Sahasrabudhe in haar proefschrift waarop ze op 25 mei promoveert aan Rijksuniversiteit Groningen.

Mechanismen

Sahasrabudhe ontdekte nieuwe mechanismen waarmee voedingsvezels het immuunsysteem kunnen beïnvloeden. Zo is het mogelijk om het immuunsysteem meer te activeren door het graanvoedingsvezel β-glucaan te behandelen met enzymen afkomstig van de darmflora. De promovenda concludeert ook dat eenzelfde immuunrespons wordt opgewekt door de voedingsvezel arabinoxylaan, dat qua chemische structuur erg lijkt op β-glucaan. Tot slot ontdekte ze dat het mogelijk is om met citroenpectine ontstekingsprocessen af te remmen.

Gezondheid verbeteren

Sahasrabudhe concludeert dat waarschijnlijk ook de directe interactie tussen voedingsvezels en receptoren op immuuncellen een positieve rol kunnen spelen. De bevindingen uit het proefschrift kunnen helpen om de effecten van voedingsvezels op het immuunsysteem beter te begrijpen, en mogelijk zelfs om onze gezondheid te verbeteren.

Bron: RUG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten