Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 July 2017

Merendeel volwassenen eet niet volgens Richtlijnen goede voeding

Door: Angela

Merendeel volwassenen eet niet volgens Richtlijnen goede voeding

Het Nederlandse eetpatroon wijkt op veel fronten af van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. We zouden meer groenten, fruit, peulvruchten, noten en vis moeten eten en minder rood vlees, suikerhoudende dranken en alcohol. Dat blijkt uit een rapport van het RIVM, waarin de voedselconsumptie van volwassenen in de periode 2012- 2014 is vergeleken met de van de Gezondheidsraad. Het RIVM heeft ook een factsheet gemaakt met de belangrijkste resultaten erin.

Volkoren en zuivel wel goed

Sommige richtlijnen worden - gemiddeld genomen - wel gehaald. Zo consumeren volwassenen dagelijks 92 gram volkoren producten per dag; net iets meer dan het advies voor minimaal 90 gram per dag. Ook de zuivelaanbeveling van enkele porties per dag wordt gemiddeld genomen gehaald: volwassenen consumeren dagelijks ruim 2 porties (343 gram).

Te weinig

Minder goed gaat het met de consumptie van groente en fruit: slechts 15 procent van de volwassenen haalt de aanbevolen hoeveelheden. Peulvruchten staan slechts eens in de 3 weken op het menu, in plaats van wekelijks. Noten worden ook te weinig gegeten: slechts 7% van de Nederlanders haalt de aanbeveling van minimaal 15 gram per dag. Verder eet 60% van de volwassenen minimaal 1 keer per week vis.

Te veel

Vrijwel alle volwassenen drinken suikerhoudende dranken (inclusief vruchtensappen): gemiddeld twee kleine glazen per dag terwijl de Gezondheidsraad aanbeveelt daar zo min mogelijk van te nemen. Het alcoholadvies wordt door minder dan de helft van de volwassenen opgevolgd: 45% drinkt geen of maximaal 1 glas alcohol per dag.

Bron: RIVM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten